Makerbot släpper egen 3d-scanner

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 23 augusti 2013

makerbot_digitizer

Den amerikanska tillverkaren av hemma-3d-printrar, Makerbot, köptes i våras av Stratasys. Företaget drivs dock vidare under eget varumärke. Nu släpper företaget en produkt som kan få konsumentmaskinerna att gå ännu varmare – 3d-scannern Digitizer.

Digitizer består av en roterande platta där du ställer det objekt du vill scanna. I den medföljande programvaran MakerWare for Digitzer går det att flytta, rotera och skala objektet samt exportera 3D-filen i STL-format eller skicka till en 3d-printer. Scannern är utformad för att fungera bäst i kombination med en MakerBot Replicator 3D-skrivare. När ett föremål skannats förs det över automatiskt till MakerWare och därifrån kan man välja att 3D-printa föremålet direkt utan att spara filen.

Detaljnoggrannheten ligger på 0,5 millimeter. 3d-scannerna ska ge cirka 200 000 trianglar per modell, beroende på modell och beskärning. Scanningshastighet är på runt tolv minuter per föremål beroende på dator. Digitizer har två lasrar i form av Eye-safe klass 1 samt en 1,3 megapixel HD-kamera.

Makerbot Digitizer kostar 1400 dollar, eller cirka 10 000 kronor, och kommer att finns tillgänglig från mitten av oktober. Enligt Makerbot har utvecklingen av 3d-scannern varit ett av företagets viktigaste mål under året. Digitizer har en kamera och två lasrar.

Den svenska distributören Creative Tools har börjat ta beställningar på Digitizer.

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1