Makerbot släpper egen 3d-scanner

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 23 augusti 2013

makerbot_digitizer

Den amerikanska tillverkaren av hemma-3d-printrar, Makerbot, köptes i våras av Stratasys. Företaget drivs dock vidare under eget varumärke. Nu släpper företaget en produkt som kan få konsumentmaskinerna att gå ännu varmare – 3d-scannern Digitizer.

Digitizer består av en roterande platta där du ställer det objekt du vill scanna. I den medföljande programvaran MakerWare for Digitzer går det att flytta, rotera och skala objektet samt exportera 3D-filen i STL-format eller skicka till en 3d-printer. Scannern är utformad för att fungera bäst i kombination med en MakerBot Replicator 3D-skrivare. När ett föremål skannats förs det över automatiskt till MakerWare och därifrån kan man välja att 3D-printa föremålet direkt utan att spara filen.

Detaljnoggrannheten ligger på 0,5 millimeter. 3d-scannerna ska ge cirka 200 000 trianglar per modell, beroende på modell och beskärning. Scanningshastighet är på runt tolv minuter per föremål beroende på dator. Digitizer har två lasrar i form av Eye-safe klass 1 samt en 1,3 megapixel HD-kamera.

Makerbot Digitizer kostar 1400 dollar, eller cirka 10 000 kronor, och kommer att finns tillgänglig från mitten av oktober. Enligt Makerbot har utvecklingen av 3d-scannern varit ett av företagets viktigaste mål under året. Digitizer har en kamera och två lasrar.

Den svenska distributören Creative Tools har börjat ta beställningar på Digitizer.

 

Läs vidare

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Meltio tar sikte på industrin med nya M600

Meltio har utvecklat en ny generation 3D-skrivare för metall, M600, som ska locka den breda tillverkningsindustrin att anamma additiv tillverkning.
m600_workspace-scaled-1

Metallkit nu även för S7-modellen

Ultimakers Metal Expansion Kit har tidigare funnits tillgängligt för modellen S5. Nu kan även användare av S7:an printa metalldelar med detta tillägg.
um-metalfff-expansionkit-ecosystem-scaled

Startup får pris för innovativ metallskrivare

Procada från Trollhättan har utvecklat en 3D-skrivarteknik som bland annat gör det möjligt att printa produkter i lättviktsmetall. För detta har de fått pris som Årets startup.
Almir-Heralic-medgrundare-Procada-kalibrerar-ett-3D-skrivarverktyg-som-sitter-pa-en-industrirobot.-Foto-Jimmy-Delwer

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi