Algoritm minimerar materialanvändning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 27 september 2013

hangingball

Vid University of Science and Technology of China har man tagit fram en metod för att automatiskt generera en innerkonstruktion i additivt tillverkade komponenter som ska minimera användningen av material. Strukturen genereras av en algoritm och ska ligga nära originalritningen rent geometriskt. Enligt forskarteamet ska den också vara fysiskt stabil och självklart gå att producera additivt.

Denna typ av konstruktioner används ofta inom arkitektur och byggnadskonstruktioner. Den huvudsakliga idén bygger på att man skapar ett tomrum i objektet genom ett nät av noder och tunna cylindriska balkar.

Optimeringen som det kinesiska forskarlaget arbetar med tar flera faktorer i beaktande, så som hållfasthet, stabilitet och att objektet faktiskt kan produceras med en additiv teknik.

Enligt Zhouwang Yang, docent i matematik, ska metoden kunna ge materialbesparingar på upp till 70 procent.
Metoden finns beskriven i en forskarrapport.

http://staff.ustc.edu.cn/~lgliu/Projects/2013_SigAsia_3DPrinting/default.htm

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage