Stora format bevarar minnesmärke i Berlin

voxeljet_liebknecht

Den tyska leverantören Voxeljet har precis avslutat ett gigantiskt projekt som förenar dåtid med nutid. Företaget fick en förfågan om att tillverka hundra sandbaserade gjutformar i storlekar upp till 1,5 kubikmeter som skulle användas i ett restaureringsarbete.

Det handlar om den så kallade Liebknecht-porten i Berlin, en minnesplats för den kände tyske socialisten Karl Liebknecht. Originalporten ska preserveras och förvaras i riksrådshuset i Berlin. En kopia i skala 1:1 ska nu med hjälp av Voxeljets gjutformar byggas upp.

För att återskapa Liebknecht-porten digitalt har projektteamet 3d-scannat den. Informationen ligger sedan till grund för de gjutformar som Voxeljet producerat.

– Den totala ordern bestod av runt hundra individuella jobb, inklusive gjutformar som mätte 1500 x 1000 x 1000 millimeter, säger Dr Ingo Ederer, Voxeljets vd. Vi skulle kunna ha använt våra storformatsmaskiner där vi kan producera komponenter upp till åtta kubikmeter, men vi stannade vid 1,5 kubikmeter för att hanteringen skulle bli smidig.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.