Superhörsel med “bioniskt” öra

bionic_ear

Forskare vid Princeton University arbetar med att ta fram ett öra med inbyggd elektronik med hjälp av en modifierad 3d-printer. Det skriver MIT Technology Review i sitt senaste nummer.

Enligt forskningschefen Michael McAlpine (på bild) ska detta “bioniska” öra kunna uppfatta frekvenser som är en miljon högre än vad det mänskliga örat kan registrera.

Normalt sett är det svårt att få elektronik och vävnad att samarbeta, men McAlpine ser 3d-print som en brygga som kan användas för att sammanfoga de båda elementen. Nästa steg är att ta fram vävnad och organ med inbyggda sensorer som kan leverera mätdata, till exempel om hur en lever eller ett hjärta sköter sig.

Att man började med ett öra beror på att formen är svår att återskapa med traditionella tekniker. En stor del av örat är också brosk och saknar blodkärl – ett område som ännu är svårt att ta fram i ett labb.

Den 3d-printer man använder är laddad med tre olika byggmaterial. Först en mix av broskceller från nötkreatur som ligger i en hydrogel, silikon som ska omsluta elektroniken samt en vätska med silverbaserade nanopartiklar. Dessutom infogar man en elektrodspole i vävnaden, lite som ett cochleaimplantat. Silverpartiklarna används för att spolen ska kunna alstra elektricitet.

Produktionstiden ligger på runt fyra timmar. Därefter får örat bada i en näringsrik buljong, vilket gör att cellerna börjar växa, producera kollagen och andra molekyler.

När örat vuxit klart kan det ta emot och sända radiosignaler, men inte ljudvågor. Men det är en funktion som man kan lägga till i framtida öronmodeller genom att integrera piezoelektriska material som konvertera mekanisk energi till elektrisk.

För McAlpine är ett av målen att dessa öron en dag ska kunna anslutas på samma sätt som ett cochleaimplantat och ge hörselskadade och döva en möjlighet att höra igen. Alternativt kan de också ge människor ett “sjätte sinne” och uppfatta ljud som det mänskliga örat idag inte klarar av.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: