Superhörsel med ”bioniskt” öra

bionic_ear

Forskare vid Princeton University arbetar med att ta fram ett öra med inbyggd elektronik med hjälp av en modifierad 3d-printer. Det skriver MIT Technology Review i sitt senaste nummer.

Enligt forskningschefen Michael McAlpine (på bild) ska detta ”bioniska” öra kunna uppfatta frekvenser som är en miljon högre än vad det mänskliga örat kan registrera.

Normalt sett är det svårt att få elektronik och vävnad att samarbeta, men McAlpine ser 3d-print som en brygga som kan användas för att sammanfoga de båda elementen. Nästa steg är att ta fram vävnad och organ med inbyggda sensorer som kan leverera mätdata, till exempel om hur en lever eller ett hjärta sköter sig.

Att man började med ett öra beror på att formen är svår att återskapa med traditionella tekniker. En stor del av örat är också brosk och saknar blodkärl – ett område som ännu är svårt att ta fram i ett labb.

Den 3d-printer man använder är laddad med tre olika byggmaterial. Först en mix av broskceller från nötkreatur som ligger i en hydrogel, silikon som ska omsluta elektroniken samt en vätska med silverbaserade nanopartiklar. Dessutom infogar man en elektrodspole i vävnaden, lite som ett cochleaimplantat. Silverpartiklarna används för att spolen ska kunna alstra elektricitet.

Produktionstiden ligger på runt fyra timmar. Därefter får örat bada i en näringsrik buljong, vilket gör att cellerna börjar växa, producera kollagen och andra molekyler.

När örat vuxit klart kan det ta emot och sända radiosignaler, men inte ljudvågor. Men det är en funktion som man kan lägga till i framtida öronmodeller genom att integrera piezoelektriska material som konvertera mekanisk energi till elektrisk.

För McAlpine är ett av målen att dessa öron en dag ska kunna anslutas på samma sätt som ett cochleaimplantat och ge hörselskadade och döva en möjlighet att höra igen. Alternativt kan de också ge människor ett ”sjätte sinne” och uppfatta ljud som det mänskliga örat idag inte klarar av.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Lasertech växlar upp kapaciteten

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: 

”Generativ design sparar tid”

Autodesk vill med sina programvaror vara bryggan mellan designern och producenten. På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 12–15 november, var företaget på plats för att prata mer om möjligheterna med bland annat generativ design. 

Publicerat av: 

Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: