Superhörsel med “bioniskt” öra

bionic_ear

Forskare vid Princeton University arbetar med att ta fram ett öra med inbyggd elektronik med hjälp av en modifierad 3d-printer. Det skriver MIT Technology Review i sitt senaste nummer.

Enligt forskningschefen Michael McAlpine (på bild) ska detta “bioniska” öra kunna uppfatta frekvenser som är en miljon högre än vad det mänskliga örat kan registrera.

Normalt sett är det svårt att få elektronik och vävnad att samarbeta, men McAlpine ser 3d-print som en brygga som kan användas för att sammanfoga de båda elementen. Nästa steg är att ta fram vävnad och organ med inbyggda sensorer som kan leverera mätdata, till exempel om hur en lever eller ett hjärta sköter sig.

Att man började med ett öra beror på att formen är svår att återskapa med traditionella tekniker. En stor del av örat är också brosk och saknar blodkärl – ett område som ännu är svårt att ta fram i ett labb.

Den 3d-printer man använder är laddad med tre olika byggmaterial. Först en mix av broskceller från nötkreatur som ligger i en hydrogel, silikon som ska omsluta elektroniken samt en vätska med silverbaserade nanopartiklar. Dessutom infogar man en elektrodspole i vävnaden, lite som ett cochleaimplantat. Silverpartiklarna används för att spolen ska kunna alstra elektricitet.

Produktionstiden ligger på runt fyra timmar. Därefter får örat bada i en näringsrik buljong, vilket gör att cellerna börjar växa, producera kollagen och andra molekyler.

När örat vuxit klart kan det ta emot och sända radiosignaler, men inte ljudvågor. Men det är en funktion som man kan lägga till i framtida öronmodeller genom att integrera piezoelektriska material som konvertera mekanisk energi till elektrisk.

För McAlpine är ett av målen att dessa öron en dag ska kunna anslutas på samma sätt som ett cochleaimplantat och ge hörselskadade och döva en möjlighet att höra igen. Alternativt kan de också ge människor ett “sjätte sinne” och uppfatta ljud som det mänskliga örat idag inte klarar av.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.