Ansiktsproteser med 3d-print och vakuumgjutning

prosthetics_fripp

Det Sheffield-baserade företaget Fripp Design har utvecklat en process för att ta fram ansiktsproteser som ska vara både kostnadseffektivt och innebära kort produktionstid.

Proteserna kan vara allt från näsa och öron, till mer omfattande ersättningar för patienter som skadats svårt. Men traditionell produktionsteknik kräver stora resurser, både i fråga om arbetstid och produktionskostnad, menar företaget. Dessutom tar det i allmänhet tio veckor att ta fram en protes.

Den process som Fripp nu tagit fram i samarbete med University of Sheffield innebär att man kan 3d-printa en patientspecifik näsa eller öra inom 48 timmar. Det första steget är en 3d-scanning av patientens ansikte. Därefter lägger man på patientspecifika konturer till en digital modell för att protesen ska passa så bra som möjligt. Delarna produceras sedan som gjutformar i en ZCorp Z510 i fyrfärg med ett stärkelsepulver. Därefter vakuumgjuter man med medicinsk silikon.

Enligt Fripp ligger produktionskostnaderna i dagsläget på samma nivå som en handtillverkad protes. Men det sak gå att halvera denna kostnad, menar man.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.