Cykeljätte bygger bättre sadlar

giant_bicycles

Cykeltillverkaren Giant Bikes har sedan starten 1972 levererat flera innovationer inom tillverkning. De var bland annat först med att tillverka cykelramar i kolfiber och de har djup erfarenhet inom aluminium- och kompositmaterial.

Nu har företaget börjat använda additiv tillverkningsteknik för att producera cykelsadlar. Man använder både SLS och SLA i utvecklingen av testprototyper och slutprodukter.

Det första steget i processen är prototyper. Med hjälp av sin servicebyrå, ZoomRP, utvecklar man en prototypsadel med SLS.

– Vi har sett att när vi använder ett nylonmaterial i SLS-processen, så får vi en sadelbas med samma egenskaper som en traditionellt tillverkad, säger Daniel Lentz, chefsdesigner på Giant Bikes. Sedan monterar vi sadeln och provkör den, vilket gör det möjligt för oss att känna efter hur den fungerar.

Ofta är det tal om flera iterationer där designteamet ändrar formen tills den känns optimal. När man väl beslutat sig för en design går man vidare och bygger en gjutform i en SLA-maskin. Man gjuter själva sätet med polyuretan, något som görs hos företaget själva, inte hos servicebyrån.

Enligt Giant Bikes är de stora fördelarna både billigare och snabbare produktion. Dessutom kan de nu skapa fler sadelvarianter, både i fråga om storlek och form, för kunderna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: