Tar fram lösning för silikonutskrifter

frippDet brittiska företaget Fripp Design & Research har precis fått patent på en ny teknik  för att producera direkt i silikon.

Vi uppmärksammade förra veckan ett projekt från Fripp Design & Research, som handlade om att med 3d-printade gjutformar vakuumgjuta ansiktsproteser. Under projektet uppskattade företaget att de kunde effektivisera processen ytterligare. Det ska ha tagit tolv veckor och resultatet blev en ny teknik som printar silikon i fullfärg.  3d-skrivaren som fått namnet Picsima skriver ut i ett material som tål temperaturer mellan -60–200 grader celsius. I Fripps egna mätningar har man uppnått mått på mindre än 25 shore. Shore är en måttenhet för att mäta hårdheten hos elastiska material. Silikontyper som idag är vanligt förekommande inom byggsektorn mäter runt 23 shore.

Vad företaget som vanligtvis arbetar med att ta fram produkter för att sedan sälja licensen vidare ska göra med den nya tekniken är oklart.

– Tanken på att bli den nästa stora 3d-printleverantören är tilltalande, säger Steve Roberts, majoritetsägare i Fripp Design & Research.

Fripp konstaterar vidare att frågan i slutändan handlar om hur man på bästa sätt får ut den nya tekniken på marknaden.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: