Signcom arbetar på två fronter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 november 2013

signcom_intervju

Hos Signcom i Bollebygd utanför Borås har man samarbetat med Stratasys i flera år. Distributionen för tyska Concept Laser tog man över för ett år sedan.

Sedan ett år tillbaka har man delat distribution med Protech på Stratasys-maskinerna. Det innebär att Signcom tar hand om Stratasys polyjet-maskiner, medan Protech säljer och marknadsför FDM-maskinerna.

Polyjet-tekniken fick Stratasys med sig i portföljen efter köpet av Objet våren 2012. Det är också en av de mest mångsidiga 3d-printteknikerna som medger 14 olika material i en och samma körning. Du kan alltså få ut en rad olika egenskaper i en enda produkt.

En av de enklaste polyjet-maskinerna som Signcom säljer är Desktop Objet24. Den kan bara köra ett material åt gången, till skillnad från Connex-maskinerna som kan matas med 14 olika material. Desktop-maskinen kostar 220 000 kronor, medan Connex går på 1,2 miljoner kronor. Det är en betydande investering om du bara ska använda den för mer eller mindre avancerade prototyper. Därför gäller det att tydligt definiera sitt behov, och det är just detta som produktchefen Martin Nielsen dagligen tampas med – att få kunderna att förstå hur tekniken kan användas för slutprodukter.

– Vi måste vara proaktiva i vår kommunikation och ge förslag på sådant som kan produceras, säger Martin Nielsen. Man kan säga att vi aktiverar användarnas behov.

Kundernas behov ligger främst i att man vill ha riktiga plastmaterial, det är materialegenskaperna som kommer fram först i en diskussion med leverantörerna. Det handlar också om att ha koll på nya material som hela tiden skapar fler möjligheter för vad man kan producera. Och visst uppmärksammas detta av leverantörerna – materialen är ju låsta till deras maskiner.

Stratasys släppte nyligen en uppgraderad variant av sitt ABS-liknande material, Digital ABS2. Materialet är framtaget specifikt för användning i Connex-modellerna. Det är ett kompositmaterial som man får fram genom att mixa RGD515 och RGD535 i maskinen, något som bara fungerar i Connex-maskinerna som har flera inkjethuvuden.

Det andra stora området hos Signcom är Concept Lasers utrustning för metallprint. Det är en patenterad teknik som det tyska företaget tog fram för verktygsmakare och som gör det möjligt att friformstillverka formverktyg med effektivare kylkanaler och bättre detaljer. Men här har användningen förändrats, menar Martin Nielsen.

– Idag ser vi allt fler användare inom fordonsindustrin och aerospace, säger Martin Nielsen. I Sverige har vi även användare inom dentalsektorn. För det senare området är tekniken perfekt för att bygga små geometrier med många detaljer, som bryggor till exempel.

– En annan fördel med Concept Lasers teknik är att du som användare inte är låst till de material som leverantören erbjuder. Visst, Concept Laser har en materialportfölj som de certifierat, men det finns inget som hindrar dig att använda metallpulver från en extern leverantör.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF