Hos Signcom i Bollebygd utanför Borås har man samarbetat med Stratasys i flera år. Distributionen för tyska Concept Laser tog man över för ett år sedan.
Sedan ett år tillbaka har man delat distribution med Protech på Stratasys-maskinerna. Det innebär att Signcom tar hand om Stratasys polyjet-maskiner, medan Protech säljer och marknadsför FDM-maskinerna.
Polyjet-tekniken fick Stratasys med sig i portföljen efter köpet av Objet våren 2012. Det är också en av de mest mångsidiga 3d-printteknikerna som medger 14 olika material i en och samma körning. Du kan alltså få ut en rad olika egenskaper i en enda produkt.
En av de enklaste polyjet-maskinerna som Signcom säljer är Desktop Objet24. Den kan bara köra ett material åt gången, till skillnad från Connex-maskinerna som kan matas med 14 olika material. Desktop-maskinen kostar 220 000 kronor, medan Connex går på 1,2 miljoner kronor. Det är en betydande investering om du bara ska använda den för mer eller mindre avancerade prototyper. Därför gäller det att tydligt definiera sitt behov, och det är just detta som produktchefen Martin Nielsen dagligen tampas med – att få kunderna att förstå hur tekniken kan användas för slutprodukter.
– Vi måste vara proaktiva i vår kommunikation och ge förslag på sådant som kan produceras, säger Martin Nielsen. Man kan säga att vi aktiverar användarnas behov.
Kundernas behov ligger främst i att man vill ha riktiga plastmaterial, det är materialegenskaperna som kommer fram först i en diskussion med leverantörerna. Det handlar också om att ha koll på nya material som hela tiden skapar fler möjligheter för vad man kan producera. Och visst uppmärksammas detta av leverantörerna – materialen är ju låsta till deras maskiner.
Stratasys släppte nyligen en uppgraderad variant av sitt ABS-liknande material, Digital ABS2. Materialet är framtaget specifikt för användning i Connex-modellerna. Det är ett kompositmaterial som man får fram genom att mixa RGD515 och RGD535 i maskinen, något som bara fungerar i Connex-maskinerna som har flera inkjethuvuden.
Det andra stora området hos Signcom är Concept Lasers utrustning för metallprint. Det är en patenterad teknik som det tyska företaget tog fram för verktygsmakare och som gör det möjligt att friformstillverka formverktyg med effektivare kylkanaler och bättre detaljer. Men här har användningen förändrats, menar Martin Nielsen.
– Idag ser vi allt fler användare inom fordonsindustrin och aerospace, säger Martin Nielsen. I Sverige har vi även användare inom dentalsektorn. För det senare området är tekniken perfekt för att bygga små geometrier med många detaljer, som bryggor till exempel.
– En annan fördel med Concept Lasers teknik är att du som användare inte är låst till de material som leverantören erbjuder. Visst, Concept Laser har en materialportfölj som de certifierat, men det finns inget som hindrar dig att använda metallpulver från en extern leverantör.