Stratasys får konkurrens inom multimaterial

3dsys_5500x

Nu har även 3D Systems fått sin multimaterialmaskin – ProJet 5500X. Precis som med Stratasys/Objets teknik handlar det om en inkjetlösning som kombinerar flytande byggmaterial för att ge olika materialegenskaper i en och samma produktion.

5500x ska ha utrustats med ett industriellt inkjethuvud, vilket i våra öron låter som ett robust och stabilt skrivhuvud som klarar många timmars produktion. 3D Systems menar också att 5500x ska kunna producera upp till två gånger snabbare jämfört med andra skrivare i sin klass. Eftersom “andra skrivare i sin klass” innebär Objets polyjet-maskiner (det finns inga andra leverantörer av multimaterialmaskiner), så får vi anta att 5500x står sig väl mot Objets större modeller.

Byggstorleken är på 533 x 381 x 300 millimeter och det finns två bygglägen, High Definition, HD, och Ultra High Definition, UHD. Upplösningen i HD är på 375 x 375 x 790 dpi eller 32μ per lager. För UHD-läget är upplösningen 750 x 750 x 890 dpi eller 29μ per lager. Motsvarande upplösning för Stratasys flaggskeppsmodell med multimaterialteknik, Objet 1000 är på 600 x 600 x 1600 dpi eller 16μ per lager.

Hur ser det ut på materialsidan då? Jo, 3D Systems har sin materialportfölj Visijet och det är dessa material som man nu även kan använda i 5500x-lösningen. I dagsläget finns det tre distinkta materialtyper att tillgå. Visijet CR-WT, är ett vitt ABS-liknande material med god hållbarhet och bra temperaturresistens. Visijet CF-BK är ett svart gummiliknande och flexibelt material. Visijet CR-CL är ett transparent polykarbonat-liknande material som ska vara skraptåligt.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.