49 maskiner i 3D Centers portfölj

3dcenter_ulf

INTERVJU: En av de senaste distributörerna på 3d-printsidan är 3D Center i Västervik. Vdn Ulf Qviberg kan stoltera med en av Sveriges största maskinportföljer från 3D Systems. Hela 49 olika 3d-printrar finns i stallet. Det är allt från den minimala Cube upp till nysläppta ProX 950 modellen som kan producera plastprylar med hög kvalitet i storformat. Nu har företaget varit igång i ett år och blivit varma i kläderna.

Hej Ulf! Hur ser er affärsmodell ut och varför?

– I huvudsak handlar det om att erbjuda 3d-printutrustning för professionellt bruk. Hand i hand med detta arbetar vi även i liten skala med att erbjuda testutskrifter. Jag vill dock poängtera att vi inte vill konkurrera med våra kunder, men de som är nyfikna vill gärna få tester. Vi har ett omfattande sortiment av maskiner och kan i dagsläget se att vi redan klarar att täcka de flesta behov hos våra kunder.

Ni har nu varit igång i ett år, hur har det gått?

– Det har varit ett fantastiskt år. Vi har börjat installera nya maskiner och det dyker dagligen upp nya kunder. Vi märker av ett väldigt stort intresse för tekniken. Det handlar om företag från en rad olika branscher och en rad olika applikationer.

– Företaget drogs igång i mars 2013 och i juni byggde vi vårt showroom och kontor här i Västervik. I augusti anställde vi en säljare och öppnade kontor i Falun, som startade kontor där. Planen för 2014 är att utöka med ett showroom och service där.

– Det är rätt långa försäljningsprocesser, men vi har redan sålt och installerat flera maskiner samt har en bra diskussion med ett stort antal kunder.

Hur ser du på utvecklingen i Sverige när det gäller användningen av tekniken?

– Tekniken används fortfarande främst inom produktutveckling. Men en sak som jag märkt när jag pratat med kunder är att när man skaffar en maskin har man ofta en tanke på att göra prototyper, men många gånger hittar man andra användningsområden. Kreativitet skapar kreativitet, så att säga.

– Sedan ser jag tendenser till att man nu börjar uppgradera sin utrustning. När företag börjar inse att de kan producera slutprodukter i en 3d-skrivare då växer investeringen.

Du är nyss hemkommen från den stora mässan Euromold i Frankfurt. Vad imponerade mest på dig?

– Det som var otroligt intressant för min del var produktion av sandgjutformar från företag som till exempel Voxeljet. Här tror jag att det kommer hända mycket och 3d-printtekniken är perfekt för detta ändamål.

– 3D Systems, som vi arbetar med, hade flera stora nyheter. Deras lilla SLA-maskin, 1200, är främst framtagen för juvelerare och smyckestillverkare. Med maskinen går det att ta fram vaxformar för gjutning. Sedan tror jag mycket på den nya färgplastskrivaren, Projet 4500.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: