49 maskiner i 3D Centers portfölj

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 december 2013

3dcenter_ulf

INTERVJU: En av de senaste distributörerna på 3d-printsidan är 3D Center i Västervik. Vdn Ulf Qviberg kan stoltera med en av Sveriges största maskinportföljer från 3D Systems. Hela 49 olika 3d-printrar finns i stallet. Det är allt från den minimala Cube upp till nysläppta ProX 950 modellen som kan producera plastprylar med hög kvalitet i storformat. Nu har företaget varit igång i ett år och blivit varma i kläderna.

Hej Ulf! Hur ser er affärsmodell ut och varför?

– I huvudsak handlar det om att erbjuda 3d-printutrustning för professionellt bruk. Hand i hand med detta arbetar vi även i liten skala med att erbjuda testutskrifter. Jag vill dock poängtera att vi inte vill konkurrera med våra kunder, men de som är nyfikna vill gärna få tester. Vi har ett omfattande sortiment av maskiner och kan i dagsläget se att vi redan klarar att täcka de flesta behov hos våra kunder.

Ni har nu varit igång i ett år, hur har det gått?

– Det har varit ett fantastiskt år. Vi har börjat installera nya maskiner och det dyker dagligen upp nya kunder. Vi märker av ett väldigt stort intresse för tekniken. Det handlar om företag från en rad olika branscher och en rad olika applikationer.

– Företaget drogs igång i mars 2013 och i juni byggde vi vårt showroom och kontor här i Västervik. I augusti anställde vi en säljare och öppnade kontor i Falun, som startade kontor där. Planen för 2014 är att utöka med ett showroom och service där.

– Det är rätt långa försäljningsprocesser, men vi har redan sålt och installerat flera maskiner samt har en bra diskussion med ett stort antal kunder.

Hur ser du på utvecklingen i Sverige när det gäller användningen av tekniken?

– Tekniken används fortfarande främst inom produktutveckling. Men en sak som jag märkt när jag pratat med kunder är att när man skaffar en maskin har man ofta en tanke på att göra prototyper, men många gånger hittar man andra användningsområden. Kreativitet skapar kreativitet, så att säga.

– Sedan ser jag tendenser till att man nu börjar uppgradera sin utrustning. När företag börjar inse att de kan producera slutprodukter i en 3d-skrivare då växer investeringen.

Du är nyss hemkommen från den stora mässan Euromold i Frankfurt. Vad imponerade mest på dig?

– Det som var otroligt intressant för min del var produktion av sandgjutformar från företag som till exempel Voxeljet. Här tror jag att det kommer hända mycket och 3d-printtekniken är perfekt för detta ändamål.

– 3D Systems, som vi arbetar med, hade flera stora nyheter. Deras lilla SLA-maskin, 1200, är främst framtagen för juvelerare och smyckestillverkare. Med maskinen går det att ta fram vaxformar för gjutning. Sedan tror jag mycket på den nya färgplastskrivaren, Projet 4500.

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3