Övar på hjärna i multimaterial

multimaterial_brain

Forskare från universitet i Malaysia och Storbritannien har utvecklat en metod för att 3d-printa en hjärna med multimaterialteknik. Hjärnan ska användas i utbildningssyfte av blivande neurokirurger.

De olika materialen simulerar olika typer av vävnad som hjärnan består av. Genom att simulera dessa får neurokirurger ett värdefullt redskap i olika övningar som att avlägsna tumörer. Läkare måste ofta genomgå fleråriga utbildningar för att blir kvalificerade neurokirurger.

Den hjärnmodell som forskarna nu tagit fram består av två delar. Basen, eller själva huvudet och ansiktet, består av ett hårdare material. Här kan läkare öva sig på tekniker för neuronavigation. Den andra delen, själva hjärnan, består av flera material med olika densitet vilket simulerar hjärnvävnad, hud med mera. Denna andra del är utbytbar och ersätts efter varje övning.

Båda delar 3d-printas i en Stratasys Objet 500 Connex. Själva skallen kostar cirka 2000 dollar att ta fram, medan hjärnan kostar 600 dollar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.