Dentware massproducerar skräddarsydda implantatbroar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 december 2013

reza

INTERVJU: Att skapa individanpassade implantat- och kronbroar har länge varit en tidsödande process. Då varje människa är unik är varje dental lösning det också. Varje vinkel och placering måste sitta perfekt. Med hjälp av additiv tillverkning har Dentware i Kristianstad hittat en väg att massproducera individanpassade lösningar för dentalbranschen.

Dentalbranschen är en pressad bransch med intressenter inte minst från Asien som kan erbjuda billiga produkter. Detta har gjort att tandtekniker och dentallabb i Sverige har tvingats se till pris och leveranstid på implantaten före kvalitet många gånger. Det menar  Reza Kazemi som är forskningschef på Dentware. Med den additiva tillverkningen kan svenska företag konkurrera med utländska aktörer både vad gäller pris och leveranstid samtidigt som man bibehåller en svensk standard på kvaliteten.

– Vi kan i en process producera 14 titanbroar på 9 timmar. Där den traditionella framställningen kan ta fram en bro i taget och varje bro tar flera timmar, säger Reza Kazemi.

För att skapa implantatbroar och kronor för nya tänder bygger man först ett skelett eller stomme i metall. Implantatskelettet tas fram utifrån två modeller, dels en gipsavgjutning av patienten som visar implantatets position och dels en förlaga av det slutgiltiga implantatet. Implantatskelettet täcks sedan med ett mer emaljliknande material som akryl, komposit eller porslin skapat av en tandtekniker på ett dentallabb.

Traditionellt sett tillverkas implantatskeletten via fräsning. Detta innebär att en fräsmaskin fräser ut skelettet ur ett stycke solid metall. De vanligaste materialen för implantatbroar idag är titan eller kobolt-krom. Priset på ett titanblock varierar mellan 800 och 1 800 kr. Av blocket kommer mellan 40-50 procent av materialet fräsas bort för att sedan kasseras.

På Dentware scannas först gipsmodellen (för position) och förlagan av slutprodukten med hjälp av en industriscanner. Den scannade informationen bearbetas sedan via en dator till en STL-fil samt IGES-fil av den färdiga produkten, där skruvkanalernas ingångsöppningar, form och böjningar designas för att åstadkomma bästa estetik och funktion. Därefter skrivs skelettet ut med hjälp av EBM- eller lasersintrings-teknik, beroende på vilken typ material man vill använda i slutprodukten. För kronbroar passar lasersintring bättre, med en noggrannhet på 0,02 millimeter. Är det en hel- eller delimplantatbro som ska printas används också EBM-tekniken.

Med den nya metoden att ta fram implantat- och kronbroar ser Reza Kazemi många fördelar. Inte minst på materialkostnad och miljöpåverkan. Jämfört med fräsning krävs mindre energi vid framställning via additiv tillverkning. Det krävs också mycket energi för att sedan återvinna det överblivna materialet som tillkommer via de traditionella metoderna.

– Med additiv tillverkning går det åt 40 gram titan eller 80 gram kobolt-krom per helbro, materialet du inte använder i just den produkten använder du sedan i nästa produkt istället, säger Reza Kezami.

Nya material ger nya möjligheter
Reza Kazemi har precis som nästan uteslutande delen i företaget sin bakgrund i tillverkningsindustrin och har arbetat med additiv tillverkning länge. Han har i nära samarbeten med både dentallabb, teknikföretag och forskningsinstutitioner, anpassat sina erfarenheter och arbetssättet idag för att passa dentalbranschen. Men det gäller att hänga med i svängarna. Inom dentalbranschen  utvecklas material och kraven på dess egenskaper hela tiden. Många tandläkare efterfrågar idag till exempel material som zirkonium och olika keramer på grund av materialens tandlika egenskaper, inte minst rent estetiskt.

Nya material ger nya möjligheter, menar Reza Kazemi. Tekniken finns och företaget arbetar för att kunna erbjuda samma produktionsmetod även för material som zirkonium. De arbetar idag också mot att inom en snar framtid kunna erbjuda sin kunder  additivt tillverkade porslinshöljen till implantaten. Detta skulle innebära att tandteknikerna på labben i slutändan endast skulle behöva lägga en sista touch på implantatbron.

– Ibland blir dentallabben rädda att vi ska ta över deras jobb, men då ser de inte att vi ger dem en möjlighet att fokusera på det de är bra på. Deras arbete kommer alltid att behövas, vi gör bara det dentallabben idag slösar sin tid på. De kan idag producera fler implantatbroar, säger Reza Kazemi.

Dentwares forskningsavdelning deltar också i två svenska projekt som kan leda till nya patent. Det ena handlar om att kringgå behovet av den gjutna modellen och förlagan för att skapa implantatbroarna. Det andra patentet som är på gång kommer kunna öka produktionshastigheten ytterligare.

– Utvecklingen pekar på stora möjligheter med den nya tekniken, vi är mycket optimistiska inför framtiden, avslutar Reza Kazemi.

MER INFO:

På konferensen 3dp Dental kommer sju talare gå igenom teknikläget idag för dentalbranschen.

För att läsa mer om konferensen 3dp Dental klicka här >>

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage