Lyckade tester av printade näthinneceller

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 3 januari 2014

cambridge

Forskare vid Universitetet i Cambridge har lyckats skriva ut celler från näthinnan av mogna celler från centrala nervsystemet. Cellerna som tagits från råttor har visat sig överleva och fortsätta växa efter processen att skrivas ut med hjälp av en bläckstråleskrivare.

– Vår studie visar för första gången, att celler som härrör från det mogna centrala nervsystemet, ögat, kan skrivas ut genom att använda en piezoelektrisk bläckstråleskrivare. Även om våra resultat är preliminära och mycket mer arbete krävs, är målet fortfarande att utveckla denna teknik för användning i retinala reparationer i framtiden, säger Professor Keith Martin och Dr Barbara Lorber, University of Cambridge.

Cellerna som testprintats är ganglionceller, som överför information från ögat till vissa delar av hjärnan. Samt gliaceller, som ger stöd och skydd för nervceller. Nu börjar arbetet med att utvidga testerna med andra typer av celler i ögat. Bland annat med att lyckas skriva ut ljuskänsliga fotoreceptorer via samma teknik. Nästa steg är också att utveckla printprocessen, för att kunna göra processen kommersiellt gångbar.

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343
En lysande affärsidé för belysningsjätten

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667
Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled
Digital föreläsning om generativ design

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1
Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris