Patent för grafenförstärkta material

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 22 januari 2014

grafen

Kanadensiska Lomiko Metals har ansökt om patent för nya processer att ta fram ett nytt filament för additiv tillverkning. I deras ansökan framgår att företaget lägger till grafen till vanliga polymerer som redan idag används för 3d-print.

– Patentansökan är resultatet av en omsorgsfull insats från vårt lag. Den öppnar upp en nya väg mot kommersialisering av grafen, säger Daniel Stolyrov, vd, Graphene 3d Lab, ett dotterbolag till Lomiko Metals.

Företaget Lomiko Metals och deras Graphene 3d Lab ser bland annat  grafens goda egenskaper för att leda elektricitet som en stor fördel med deras nya material. Att blanda in grafen i 3d-printfilament ökar inte bara den mekaniska hållfastheten hos materialen utan kan även låta användaren printa elektroniska kretsar, sensorer och till och med batterier, menar företaget.

[divider scroll_text=””]
OM GRAFEN
Fysikerna Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelades 2010 nobelpriset i fysik för sina upptäckter kring materialet grafen. Egenskaperna hos grafen går att jämföra med grafit, men är unikt i sitt slag. Till skillnad från grafit, utgörs grafen av atomtunna lager, där kolatomer är ordnande i hexagonala mönster (sexkantigt mönster). Detta innebär att det trots sin hållfasthet också blir böjbart och extremt lätt. Ett lager grafen på en kvadratmeter väger endast 0,77 milligram.

Sedan Nobelpriset delades ut 2010 har stora summor pengar lagts på forskning av materialet. Inte minst från EU som utnämnt svenska Chalmers till att koordinera Europas forskning de närmsta tio åren. För detta öronmärktes nio miljarder svenska kronor, och beräknas sysselsätta 1000 forskare runt om i Europa under en  tioårsperiod.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D