Metallsintring vinnare i Airbus livscykelanalys

airbus_eos_life_cycle

Den tyska 3d-printerutvecklaren EOS har i ett samarbete med Airbus gjort en omfattande livscykelanalys av två olika produktionstekniker.

De två teknikerna som användes i undersökningen var metallbaserad lasersintring, DMLS, och så kallad rapid casting. Komponenten som producerades var ett fäste som används i Airbus A320, en standardkomponent i flygplan.

Undersökningen omfattade allt från leverantören av metallpulver, EOS maskin och slutanvändaren. Målet var att kunna visa på reducerade koldioxidutsläpp och förbättrad användning av råmaterial och energi samt optimerad återvinning.

Det första steget var att jämföra ett standardfäste i stål framtagen med konventionell gjutning med ett designoptimerat fäste i titan producerat med metallsintring. I detta moment framkom att själva användarfasen har störst miljöpåverkan i fråga om energiåtgång och koldioxidutsläpp sett till fästets totala livscykel.

Genom att optimera geometrin i det metallsintrade fästet kunde man få ner koldioxidutsläppen med nästan 40 procent. Den största faktorn var den viktreducering som man fick till genom att använda titan och få bort onödiga gram i själva utformningen av fästet. Totalt handlade det om en viktreducering på tio kilo per flygplan.

Den andra fasen av livscykelanalysen fokuserade på tillverkningsprocessen. Här jämförde man tillverkning med rapid casting och metallsintring i en EOSINT M 280-maskin. Komponenten var det optimerade fästet.

Den totala energiåtgången för att ta fram metallpulver och producera med metallsintring var något lägre än rapid casting. Metallsintringsprocessen var mest effektiv i materialanvändningen – totalt 25 procent lägre materialåtgång jämfört med rapid casting.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: