Metallsintring vinnare i Airbus livscykelanalys

airbus_eos_life_cycle

Den tyska 3d-printerutvecklaren EOS har i ett samarbete med Airbus gjort en omfattande livscykelanalys av två olika produktionstekniker.

De två teknikerna som användes i undersökningen var metallbaserad lasersintring, DMLS, och så kallad rapid casting. Komponenten som producerades var ett fäste som används i Airbus A320, en standardkomponent i flygplan.

Undersökningen omfattade allt från leverantören av metallpulver, EOS maskin och slutanvändaren. Målet var att kunna visa på reducerade koldioxidutsläpp och förbättrad användning av råmaterial och energi samt optimerad återvinning.

Det första steget var att jämföra ett standardfäste i stål framtagen med konventionell gjutning med ett designoptimerat fäste i titan producerat med metallsintring. I detta moment framkom att själva användarfasen har störst miljöpåverkan i fråga om energiåtgång och koldioxidutsläpp sett till fästets totala livscykel.

Genom att optimera geometrin i det metallsintrade fästet kunde man få ner koldioxidutsläppen med nästan 40 procent. Den största faktorn var den viktreducering som man fick till genom att använda titan och få bort onödiga gram i själva utformningen av fästet. Totalt handlade det om en viktreducering på tio kilo per flygplan.

Den andra fasen av livscykelanalysen fokuserade på tillverkningsprocessen. Här jämförde man tillverkning med rapid casting och metallsintring i en EOSINT M 280-maskin. Komponenten var det optimerade fästet.

Den totala energiåtgången för att ta fram metallpulver och producera med metallsintring var något lägre än rapid casting. Metallsintringsprocessen var mest effektiv i materialanvändningen – totalt 25 procent lägre materialåtgång jämfört med rapid casting.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: