Metallsintring vinnare i Airbus livscykelanalys

airbus_eos_life_cycle

Den tyska 3d-printerutvecklaren EOS har i ett samarbete med Airbus gjort en omfattande livscykelanalys av två olika produktionstekniker.

De två teknikerna som användes i undersökningen var metallbaserad lasersintring, DMLS, och så kallad rapid casting. Komponenten som producerades var ett fäste som används i Airbus A320, en standardkomponent i flygplan.

Undersökningen omfattade allt från leverantören av metallpulver, EOS maskin och slutanvändaren. Målet var att kunna visa på reducerade koldioxidutsläpp och förbättrad användning av råmaterial och energi samt optimerad återvinning.

Det första steget var att jämföra ett standardfäste i stål framtagen med konventionell gjutning med ett designoptimerat fäste i titan producerat med metallsintring. I detta moment framkom att själva användarfasen har störst miljöpåverkan i fråga om energiåtgång och koldioxidutsläpp sett till fästets totala livscykel.

Genom att optimera geometrin i det metallsintrade fästet kunde man få ner koldioxidutsläppen med nästan 40 procent. Den största faktorn var den viktreducering som man fick till genom att använda titan och få bort onödiga gram i själva utformningen av fästet. Totalt handlade det om en viktreducering på tio kilo per flygplan.

Den andra fasen av livscykelanalysen fokuserade på tillverkningsprocessen. Här jämförde man tillverkning med rapid casting och metallsintring i en EOSINT M 280-maskin. Komponenten var det optimerade fästet.

Den totala energiåtgången för att ta fram metallpulver och producera med metallsintring var något lägre än rapid casting. Metallsintringsprocessen var mest effektiv i materialanvändningen – totalt 25 procent lägre materialåtgång jämfört med rapid casting.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: