Verkstad och dental viktigast för Renishaw

renishaw_640px

INTERVJU: Brittiska Renishaw har en lång historia av att förse tillverkningsföretagen med högkvalitativ utrustning för mätningar och automatisering. För två år sen köpte man MTT Investments Ltd i Staffordshire, England, och fick då tillgång till företagets teknik för metallsintring, metallgjutning och vakuumgjutning.

I Sverige har man en tio man stark organisation med fokus på försäljning, support och eftermarknad. Från Järfälla utanför Stockholm servar man hela Norden. I nätverket ingår även agenter och distributörer.

Idag har man byggt upp två verksamheter inom det additiva området. Dels försäljning och support av teknik, dels två stora produktionsenheter, en i Tyskland och en i Wales, där man kan erbjuda metallsintring som en tjänst. Det kan handla om allt från materialtester till funktionsprototyper och skarpa delar.

Inom 3d-print vänder sig Renishaw främst till två branscher – verkstadsindustrin och dentallabben.

– Dentalproduktionen har vi hållt på med ett antal år och producerar både i kobolt-krom och zirconium, säger Bo Eneholm, Renishaws Nordenchef. I England har vi en stark koppling till dentallabben och producerar allt från unika kronhättor till distanser.

– I Tyskland fokuserar vi mer på verkstadsindustrin genom en tidigare uppköpt servicebyrå. Här producerar vi prototyper, testdetaljer och gör benchmarking-arbeten.

Företagets maskin för metallproduktion heter AM 250. Sett till tillämpningar är det en bred lösning som kan köra med kobolt-krom, rostfritt stål, aluminium och titan. Nya material tillkommer kontinuerligt genom ett starkt fokus på inhouse-tillverkning och forskning.

– Det finns en stor utveckling inom material och ny teknik hos Renishaw, säger Bo Eneholm. Många företag väljer att lägga ut produktion av komponenter på Asien, till exempel, men vi har alltid valt att tillverka det mesta inhouse.

För de additiva maskinerna har man även CAD-lösningen AutoFab. Programvaran är till skillnad från många konkurrerande system helt öppen. Det innebär att många parametrar kan ändras av användaren. Men det ställer samtidigt helt andra krav på att Renishaw är närvarande med utbildning och support.

– Vi erbjuder dentallabb som investerar i utrustning ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans med kunden optimerar de olika tillverkningsparametrarna.

Mer info:

Konferensen 3dp-dental, kommer erbjuda sju föredrag inte minst om CAD/CAM för dentalbranschen.

För mer information om konferensen 3dp-dental Klicka här >>

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: