Verkstad och dental viktigast för Renishaw

renishaw_640px

INTERVJU: Brittiska Renishaw har en lång historia av att förse tillverkningsföretagen med högkvalitativ utrustning för mätningar och automatisering. För två år sen köpte man MTT Investments Ltd i Staffordshire, England, och fick då tillgång till företagets teknik för metallsintring, metallgjutning och vakuumgjutning.

I Sverige har man en tio man stark organisation med fokus på försäljning, support och eftermarknad. Från Järfälla utanför Stockholm servar man hela Norden. I nätverket ingår även agenter och distributörer.

Idag har man byggt upp två verksamheter inom det additiva området. Dels försäljning och support av teknik, dels två stora produktionsenheter, en i Tyskland och en i Wales, där man kan erbjuda metallsintring som en tjänst. Det kan handla om allt från materialtester till funktionsprototyper och skarpa delar.

Inom 3d-print vänder sig Renishaw främst till två branscher – verkstadsindustrin och dentallabben.

– Dentalproduktionen har vi hållt på med ett antal år och producerar både i kobolt-krom och zirconium, säger Bo Eneholm, Renishaws Nordenchef. I England har vi en stark koppling till dentallabben och producerar allt från unika kronhättor till distanser.

– I Tyskland fokuserar vi mer på verkstadsindustrin genom en tidigare uppköpt servicebyrå. Här producerar vi prototyper, testdetaljer och gör benchmarking-arbeten.

Företagets maskin för metallproduktion heter AM 250. Sett till tillämpningar är det en bred lösning som kan köra med kobolt-krom, rostfritt stål, aluminium och titan. Nya material tillkommer kontinuerligt genom ett starkt fokus på inhouse-tillverkning och forskning.

– Det finns en stor utveckling inom material och ny teknik hos Renishaw, säger Bo Eneholm. Många företag väljer att lägga ut produktion av komponenter på Asien, till exempel, men vi har alltid valt att tillverka det mesta inhouse.

För de additiva maskinerna har man även CAD-lösningen AutoFab. Programvaran är till skillnad från många konkurrerande system helt öppen. Det innebär att många parametrar kan ändras av användaren. Men det ställer samtidigt helt andra krav på att Renishaw är närvarande med utbildning och support.

– Vi erbjuder dentallabb som investerar i utrustning ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans med kunden optimerar de olika tillverkningsparametrarna.

Mer info:

Konferensen 3dp-dental, kommer erbjuda sju föredrag inte minst om CAD/CAM för dentalbranschen.

För mer information om konferensen 3dp-dental Klicka här >>

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: