Verkstad och dental viktigast för Renishaw

renishaw_640px

INTERVJU: Brittiska Renishaw har en lång historia av att förse tillverkningsföretagen med högkvalitativ utrustning för mätningar och automatisering. För två år sen köpte man MTT Investments Ltd i Staffordshire, England, och fick då tillgång till företagets teknik för metallsintring, metallgjutning och vakuumgjutning.

I Sverige har man en tio man stark organisation med fokus på försäljning, support och eftermarknad. Från Järfälla utanför Stockholm servar man hela Norden. I nätverket ingår även agenter och distributörer.

Idag har man byggt upp två verksamheter inom det additiva området. Dels försäljning och support av teknik, dels två stora produktionsenheter, en i Tyskland och en i Wales, där man kan erbjuda metallsintring som en tjänst. Det kan handla om allt från materialtester till funktionsprototyper och skarpa delar.

Inom 3d-print vänder sig Renishaw främst till två branscher – verkstadsindustrin och dentallabben.

– Dentalproduktionen har vi hållt på med ett antal år och producerar både i kobolt-krom och zirconium, säger Bo Eneholm, Renishaws Nordenchef. I England har vi en stark koppling till dentallabben och producerar allt från unika kronhättor till distanser.

– I Tyskland fokuserar vi mer på verkstadsindustrin genom en tidigare uppköpt servicebyrå. Här producerar vi prototyper, testdetaljer och gör benchmarking-arbeten.

Företagets maskin för metallproduktion heter AM 250. Sett till tillämpningar är det en bred lösning som kan köra med kobolt-krom, rostfritt stål, aluminium och titan. Nya material tillkommer kontinuerligt genom ett starkt fokus på inhouse-tillverkning och forskning.

– Det finns en stor utveckling inom material och ny teknik hos Renishaw, säger Bo Eneholm. Många företag väljer att lägga ut produktion av komponenter på Asien, till exempel, men vi har alltid valt att tillverka det mesta inhouse.

För de additiva maskinerna har man även CAD-lösningen AutoFab. Programvaran är till skillnad från många konkurrerande system helt öppen. Det innebär att många parametrar kan ändras av användaren. Men det ställer samtidigt helt andra krav på att Renishaw är närvarande med utbildning och support.

– Vi erbjuder dentallabb som investerar i utrustning ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans med kunden optimerar de olika tillverkningsparametrarna.

Mer info:

Konferensen 3dp-dental, kommer erbjuda sju föredrag inte minst om CAD/CAM för dentalbranschen.

För mer information om konferensen 3dp-dental Klicka här >>

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: