Verkstad och dental viktigast för Renishaw

renishaw_640px

INTERVJU: Brittiska Renishaw har en lång historia av att förse tillverkningsföretagen med högkvalitativ utrustning för mätningar och automatisering. För två år sen köpte man MTT Investments Ltd i Staffordshire, England, och fick då tillgång till företagets teknik för metallsintring, metallgjutning och vakuumgjutning.

I Sverige har man en tio man stark organisation med fokus på försäljning, support och eftermarknad. Från Järfälla utanför Stockholm servar man hela Norden. I nätverket ingår även agenter och distributörer.

Idag har man byggt upp två verksamheter inom det additiva området. Dels försäljning och support av teknik, dels två stora produktionsenheter, en i Tyskland och en i Wales, där man kan erbjuda metallsintring som en tjänst. Det kan handla om allt från materialtester till funktionsprototyper och skarpa delar.

Inom 3d-print vänder sig Renishaw främst till två branscher – verkstadsindustrin och dentallabben.

– Dentalproduktionen har vi hållt på med ett antal år och producerar både i kobolt-krom och zirconium, säger Bo Eneholm, Renishaws Nordenchef. I England har vi en stark koppling till dentallabben och producerar allt från unika kronhättor till distanser.

– I Tyskland fokuserar vi mer på verkstadsindustrin genom en tidigare uppköpt servicebyrå. Här producerar vi prototyper, testdetaljer och gör benchmarking-arbeten.

Företagets maskin för metallproduktion heter AM 250. Sett till tillämpningar är det en bred lösning som kan köra med kobolt-krom, rostfritt stål, aluminium och titan. Nya material tillkommer kontinuerligt genom ett starkt fokus på inhouse-tillverkning och forskning.

– Det finns en stor utveckling inom material och ny teknik hos Renishaw, säger Bo Eneholm. Många företag väljer att lägga ut produktion av komponenter på Asien, till exempel, men vi har alltid valt att tillverka det mesta inhouse.

För de additiva maskinerna har man även CAD-lösningen AutoFab. Programvaran är till skillnad från många konkurrerande system helt öppen. Det innebär att många parametrar kan ändras av användaren. Men det ställer samtidigt helt andra krav på att Renishaw är närvarande med utbildning och support.

– Vi erbjuder dentallabb som investerar i utrustning ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans med kunden optimerar de olika tillverkningsparametrarna.

Mer info:

Konferensen 3dp-dental, kommer erbjuda sju föredrag inte minst om CAD/CAM för dentalbranschen.

För mer information om konferensen 3dp-dental Klicka här >>

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: