3d-printar gipsmodeller för svenska tandläkare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 27 februari 2014

tobbeklar1

INTERVJU: Det tandtekniska laboratoriet Torbjörns Team i Västerhaninge har sedan 2003 arbetat med tandreglering och bettskenor. Idag är de det enda tandregleringslabbet i Sverige som använder sig av 3d-skrivare för att framställa gipsmodeller av patienters bett och tänder. Processen går ut på att man intraoralt scannar in patientens mun, och med hjälp av en 3d-printer tar fram modellen. Till skillnad från det traditionella sättet att ta avtryck med Alginat (den ”modellera” tandläkare ibland använder för att skapa avtryck).

– Det är viktigt att hänga med i den tekniska utvecklingen, säger Torbjörn Åkesson, tandtekniker på Torbjörns Team. Allt fler tandläkare investerar idag i intraorala scannrar och använder i större grad digitala hjälpmedel. Då gäller det att hänga med även som tandtekniker. Annars finns risken att utländska aktörer som ser en möjlighet på svenska marknaden erbjuder något som inte vi kan. Därför är det viktigt att vi i Sverige också lär oss det här, så att vi inte står på ruta ett när den nya tekniken landar på allvar.

– I vårt team har vi mångårig kompetens inom traditionell ortodonti. Vår ortodontist vet vad som fungerar och inte i praktiken, helt oberoende av vilken teknik man väljer, säger Torbjörn Åkesson.

– Kunskap är en av de stora utmaningarna med den nya tekniken. Att få ett digitalt tänk och lära sig det digitala tillvägagångssättet. Vi är ju bland de första i Sverige och stöter därför på problem ingen annan stött på. Ibland är vi också de första som löser problemet. Det är inte som att köpa Office-paketet och sedan sätta igång. Det finns få att fråga om hjälp, konstaterar Torbjörn Åkesson.

Använder sig av en Z-print-teknik

Torbjörn och hans team använder sig av en Z-print-teknik och kan skriva ut 30 gipsmodeller på en timma. Tekniken fungerar som så att modellen byggs upp i en bädd av gipspulver och fixeras av en binder-vätska. Binder-vätskan skrivs ut med hjälp av ett vanligt skrivarhuvud (ungefär som på en vanlig bläckstråleskrivare). Då tekniken bygger på att man bara fixerar det gipspulvret som behövs för varje modell slipper man därmed allt arbete med stödmaterial. Det enda man behöver göra i efterhand är att städa fram modellen ur gipsbädden. Materialet som inte används, kan man istället använda vid nästa printtillfälle. Utrustningen som Torbjörns Team använder sig av har kostat ungefär en miljon kronor och inkluderar scanner, programvara och 3d-printer.

– Det finns väldigt många dyrare maskiner, som eventuellt har en högre upplösning. Men för att göra våra gipsmodeller räcker precisionen gott och väl, säger Torbjörn Åkesson.

Med en noggrannhet på 0,0875 millimeter blir praktiskt taget varje utskriven modell mer noggrann än ett traditionellt avtryck. Traditionell avtryckstagning är en svår konst. Det uppstår ibland fel motsvarande 0,5 mm eller mer utan att det upptäcks. Labbets manuella gipsarbete, skador vid transport eller vid hanteringen hos tandläkaren, är andra felkällor. Ett annat problem man slipper vid digital framställning är att salivbubblor inte bildar små pärlor på modellerna som kan förstöra bettrelationen i modellen.

– Att precisionen blir hög varje gång är den absolut största fördelen med tekniken, säger Torbjörn Åkesson.

Möjliggjort nya tillvägagångssätt för tandreglering

tobbeklar3

3d-print-tekniken har också öppnat dörrar för Torbjörns Team inom tandreglering. Idag kan de erbjuda sina patienter Clear Aligners, en sorts genomskinlig plasttandställning. Den går ut på att man istället för traditionella tandställningar, vakuumformar avtagbara regleringsskenor i genomskinlig plast som ställer tänderna i rätt position.
I den här processen används digital teknik från start till mål. Efter att ha scannat tänder och bett, definieras utgångsläget idag och hur man vill att slutresultatet ska bli. Därefter simulerar datorn fram delmål under processen, som visar de olika steg tänderna måste vandra för att till slut nå det färdiga resultatet.

Till varje delmål krävs en separat skena då det är väldigt små toleranser för hur tänderna kan röra sig. För att kunna forma varje skena behövs en fysisk modell av bettet och tänderna. Detta går att göra med hjälp av 3d-printern och de simulerade ”ritningarna” från datorn. I och med datorprogrammets simulation kan man ta fram varje modell redan innan ingreppet börjar. Det går också att i större utsträckning planera i förväg om och vart man behöver slipa till tänderna för att få det perfekta slutresultatet. Det går alltså mycket snabbare för både tandläkaren och tandteknikern att använda sig av digitala hjälpmedel för terapiplanering och kommunikation.

Många konkurrensfördelar

tobbe1234567788990

De fysiska gipsmodellerna används vid planering av alla typer av tandregleringsbehandlingar. Med hjälp av 3dprintern kan Torbjörns team erbjuda snabbare handläggningstid. Varje modell går snabbare att producera och framförallt halveras transporterna.  Då modellen skickas som en datafil till labbet behöver modellen endast transporteras när den levereras tillbaka till tandläkarkliniken.

Lagerhållningen är också en stor fördel. Modellerna måste idag enligt lag dokumenteras i någon form i syfte att kunna gå tillbaka och utvärdera. Då varje scannad modell lagras i datorn behöver den därför aldrig ställas på någon hylla utan förvaras istället tryggt i ett digitalt bibliotek.

– Det känns kul att tillhöra gänget som är med och implementerar ny teknik i Sverige, att vara en av innovatörerna. Vi är angelägna om att hänga med i utvecklingen, och behålla det tandtekniska arbetet i Sverige. Med rätt kunskap kan vi i Sverige vända på trenden och bli ett exporterande land inom tandteknik, säger Torbjörn Åkesson.

MER INFO:

Torbjörn Åkesson, är också en del av Sveriges tandteknikerförbunds styrelse och kommer vara en av sju talare på konferensen 3dp Dental.

För att läsa mer om konferensen 3dp Dental klicka här >>

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage