Vi har tidigare berättat om forskning om 3d-printade öronproteser. Nu har Chalmers i samarbete med Schweiz ett Vinnova/Eurostar-projekt för att ta fram filament eller ink, för att genom en 3dprinter skapa mänskliga kroppsdelar och organ.
– Vårt ink består av nanocellulosasuspension (förenklat: en flytande partikelblandning). Den deponeras med ett sprut-liknande munstycke och stelnar med genom en tillsats av en annan komponent. Materialet blir hydrogel (gel som innehåller vatten). När första lagret av hydrogel är tillverkat, placerar vi ut celler med en annan spruta. Allt måste vara sterilt. Vi arbetar med humana celler, säger Paul Gatenholm professor Biopolymer Technology vid Chalmers,
Hydrogelen placeras i mönster som stödstruktur åt celler. Sedan placeras celler ut efter en bestämd ritning eller blueprint. Det tas fram en blueprint för varje lager genom en noggrann analys av vävnaden som ska ersättas. Detta repeteras för varje lager.
Projektet i Göteborg har kommit en bra bit på väg, men det är en del som återstår innan det 3d printade örat används på patienter.
– Örat måste godkännas regulatoriskt som biomedical device och preklinisk testas. Men vävnad för läkemedelstester kan användas redan idag, Säger Paul Gatenholm.
I ett inslag på SVT tidigare i veckan berättar Paul Gatenholm, att det bara tar ett par timmar att skriva ut mindre komponenter med hjälp av mänskliga celler, och att man i framtiden rent av ska kunna skriva ut ett hjärta. Han hoppas på att det ska finnas en bioprinter i varje operationssal i framtiden. Hur lång tid det är kvar tills vi är på den nivån i Sverige vet ingen.
– Många forskare i hela världen arbetar med tekniken. Företag som Organovo i USA har både 3D Bioprinter och producerar olika 3D vävnader. Den stora tillämpningen kommer att bli inom läkemedelsutveckling och tester, säger Paul Gatnholm.
Chalmers använder sig utav 3D Bioprinters teknik, 3D Biopriner är robotarm med dipenser och hanterar både vätskor och kan skriva ut polymerer. 3D Bioprinter deponerar med noggranhet av 10 mikrometer. Munstycket är speciellt utvecklat för att kunna hantera sterila cellsuspensioner, säger Paul Gatenholm.
Det finns ett antal leverantörer av bioprintrar, som ibland också felaktigt kallas för bioplottrar.