Han samlar svenskt forskningsbehov

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 31 mars 2014

mats_falck

Ett viktigt led inom svensk strategisk forskning är så kallade nationella forsknings- och innovationsagendor med målet att stärka samverkan mellan näringsliv, offentliga aktörer, akademi, forskningsinstitut och andra organisationer i innovationssystemet. Enkelt uttryckt är det ett förarbete där man kartlägger ett specifikt område, utmaningar och aktörer samt ställer relevanta frågor och ger förslag på vad som behöver göras för att möta områdets utmaningar. Arbetet finansieras av Vinnova och utgör grunden för fortsatta satsningar fördelat på akademi och privata aktörer. Rent ekonomiskt kan det handla om hundratals miljoner kronor i forskningsanslag.

Mats Falck, områdeschef för innovationssamverkan vid Umeå universitet, är koordinator för den nationella agendan Designdriven digital direkttillverkning. Han är nu, tillsammans med ett antal personer från skilda organisationer, igång med att inventera behov och möjligheter hos de svenska aktörer som arbetar med additiv tillverkning och 3d-print.

– Det är vår uppgift att besvara varför tekniken är ett innovationsområde, beskriva vilka gemensamma målbilder som finns och ge rekommendationer för hur vi når dit. Ytterst handlar detta om att lyfta svensk industri och bevara innovationsinitiativet inom landet.

När den nationella agendan är klar i höst ska den tjäna som en samordningsplattform. Nästa steg är att ansöka om en så kallad SIO – Strategiskt innovationsområde. Det är omfattande forskningsprojekt där både näringsliv och akademi är engagerade över flera år. Exempel på idag aktiva SIO:er är områden processindustriell IT och automation, produktion, gruv och metallutvinning, metalliska material samt lättviktsmaterial.

– Vinnova vill ha en bred agenda som man sedan kan välja satsningsområden utifrån. Agendan bör därför vara bredare än en ansökan för att etablera ett strategiskt innovationsområde, menar Mats.

Totalt kommer beslut att tas om anslag för runt tio SIO:er och Mats Falck menar att 3d-print har stor potential här. Från Vinnova handlar det om 20–50 miljoner kronor per år och lika mycket från näringslivet. Men det kräver att man får företagen med sig.

Mats Falck kommer att presentera resultaten av sina undersökningar på 3d-printkonferensen AM-Dagen den 3 december på Kistamässan. Läs mer om konferensen här.

 

 

 

 

 

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212