Högre precision i digitala avgjutningar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 april 2014

3shape_640px

Intraoral scanning har varit på kraftig frammarsch i Norden de senaste åren. Det bekräftar Morten Nordsted hos den danska scanner- och programvaruleverantören 3Shape. Jämfört med traditionell teknik för dentala avgjutningar finns det flera fördelar, menar han.

– De främsta fördelarna med intraoral scanning är det tidsbesparande perspektivet. Det ger också en flexibilitet för tandläkaren eller tandteknikern. Till skillnad från fysiska avtryck behöver man inte kasta en misslyckad avgjutning, utan man gör bara om den digitalt.

– Det finns också en viktig klinisk aspekt, nämligen den att patienten får ett bättre avtryck. Med traditionell teknik kan det bli fel och det finns ibland avvikelser. Den digitala tekniken är mycket mer precis.

I nästa led – då tandläkaren ska skicka iväg sin digitala avgjutning, finns det också en helt annan valfrihet, menar Morten Nordsted. Eftersom filerna är digitala går det att skicka dessa till praktiskt taget vilket dentallabb som helst för produktion, oavsett om det ligger i Sverige eller i Sydafrika.

– Med den digitala produktionen får vi tillbaka en massa jobb till Sverige, eftersom de svenska dentallabbens konkurrenskraft ökar med kortare leveranstider. De kan göra klart konstruktionerna mycket snabbare och många gånger billigare.

3Shapes flaggskepp när det gäller intraoral scanning heter Trios. Det är egentligen en verktygslåda med scannerverktyg och olika former av programvara för scanning, bearbetning och beställning. Trios finns i tre olika modeller/storlekar, Trios Cart, Trios Pod och Trios Chair Integration, där den senare också är den största med patientstol.

Under en scanning tar scannern runt 3000 tvådimensionella och högupplösta bilder per sekund. Dessa sammanfogas sedan till en tredimensionell modell som både användare och patient kan se på en tillhörande pekskärm.

I scannerenheten ligger även en högupplöst kamera för dokumentation. Det finns även en inbyggd färgmätare, Shade Measurement, för att få fram exakta färgtoner på de dentala konstruktionerna. Detta data skickas sedan med i ordern till dentallabbet.

Scannerenheten är kopplad till en högupplöst pekskärm där man både kan knappa in information via ett digitalt tangentbord, ta bort inscannad vävnad som inte är relevant för avgjutningen eller markera sektioner eller enskilda tänder.

Det första steget mot en dental konstruktion är att utforma ett orderformulär där man utöver patientinformation specificerar konstruktionen och vilket material som den ska produceras i. Nästa steg är själva scanningen där man scannar underkäke, överkäke och bett. Nästa steg är en kontrollfunktion som heter Validation Tool. Här granskas avstånd och avvikelser. I nästa steg skickar man filen till det labb som tar fram konstruktionen. Som tandläkare eller tandtekniker kan man lägga in flera producenter, beroende på konstruktion. All kommunikation i detta steg görs med 3Shape Communicate, ett molnbaserat verktyg. Det mottagande dentallabbet tar emot filen och fortsätter att bearbeta inscanningen före produktion.

3dp.se arrangerar den 14 maj konferensen 3DP Dental i Stockholm. Klicka här för att läsa mer om konferensen.

[divider scroll_text=””]

EXEMPEL PÅ SCANNERLÖSNINGAR

• Cerec, Sirona Dental System

• Itero, Cadent

• E4D, D4D Technologies

• Lava C.O.S., 3M Espe

• Ios FastScan, Ios Technologies

• Densys 3D, Densys

• 3D Progress, MHT, Medical High Technologies

• Trios, 3Shape

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1