Högre precision i digitala avgjutningar

3shape_640px

Intraoral scanning har varit på kraftig frammarsch i Norden de senaste åren. Det bekräftar Morten Nordsted hos den danska scanner- och programvaruleverantören 3Shape. Jämfört med traditionell teknik för dentala avgjutningar finns det flera fördelar, menar han.

– De främsta fördelarna med intraoral scanning är det tidsbesparande perspektivet. Det ger också en flexibilitet för tandläkaren eller tandteknikern. Till skillnad från fysiska avtryck behöver man inte kasta en misslyckad avgjutning, utan man gör bara om den digitalt.

– Det finns också en viktig klinisk aspekt, nämligen den att patienten får ett bättre avtryck. Med traditionell teknik kan det bli fel och det finns ibland avvikelser. Den digitala tekniken är mycket mer precis.

I nästa led – då tandläkaren ska skicka iväg sin digitala avgjutning, finns det också en helt annan valfrihet, menar Morten Nordsted. Eftersom filerna är digitala går det att skicka dessa till praktiskt taget vilket dentallabb som helst för produktion, oavsett om det ligger i Sverige eller i Sydafrika.

– Med den digitala produktionen får vi tillbaka en massa jobb till Sverige, eftersom de svenska dentallabbens konkurrenskraft ökar med kortare leveranstider. De kan göra klart konstruktionerna mycket snabbare och många gånger billigare.

3Shapes flaggskepp när det gäller intraoral scanning heter Trios. Det är egentligen en verktygslåda med scannerverktyg och olika former av programvara för scanning, bearbetning och beställning. Trios finns i tre olika modeller/storlekar, Trios Cart, Trios Pod och Trios Chair Integration, där den senare också är den största med patientstol.

Under en scanning tar scannern runt 3000 tvådimensionella och högupplösta bilder per sekund. Dessa sammanfogas sedan till en tredimensionell modell som både användare och patient kan se på en tillhörande pekskärm.

I scannerenheten ligger även en högupplöst kamera för dokumentation. Det finns även en inbyggd färgmätare, Shade Measurement, för att få fram exakta färgtoner på de dentala konstruktionerna. Detta data skickas sedan med i ordern till dentallabbet.

Scannerenheten är kopplad till en högupplöst pekskärm där man både kan knappa in information via ett digitalt tangentbord, ta bort inscannad vävnad som inte är relevant för avgjutningen eller markera sektioner eller enskilda tänder.

Det första steget mot en dental konstruktion är att utforma ett orderformulär där man utöver patientinformation specificerar konstruktionen och vilket material som den ska produceras i. Nästa steg är själva scanningen där man scannar underkäke, överkäke och bett. Nästa steg är en kontrollfunktion som heter Validation Tool. Här granskas avstånd och avvikelser. I nästa steg skickar man filen till det labb som tar fram konstruktionen. Som tandläkare eller tandtekniker kan man lägga in flera producenter, beroende på konstruktion. All kommunikation i detta steg görs med 3Shape Communicate, ett molnbaserat verktyg. Det mottagande dentallabbet tar emot filen och fortsätter att bearbeta inscanningen före produktion.

3dp.se arrangerar den 14 maj konferensen 3DP Dental i Stockholm. Klicka här för att läsa mer om konferensen.

[divider scroll_text=””]

EXEMPEL PÅ SCANNERLÖSNINGAR

• Cerec, Sirona Dental System

• Itero, Cadent

• E4D, D4D Technologies

• Lava C.O.S., 3M Espe

• Ios FastScan, Ios Technologies

• Densys 3D, Densys

• 3D Progress, MHT, Medical High Technologies

• Trios, 3Shape

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Voxeljet: ”Tio gånger snabbare”

Voxeljet tar ett stort steg mot en produktionssystem som kan ersätta konventionell serieproduktion. – VJET X-IOB är tio gånger snabbare än våra nuvarande 3d-skrivare, säger Voxeljets vd Jimmy Reeves. 

Publicerat av: 

Fler bettskenor med 3d-teknik

Align Technology investerar ytterligare i 3D Systems SLA-teknik för att printa fler bettskenor. Bettskenor som hittills lett till behandlingar av 5,8 miljoner människor globalt.

Publicerat av: 

Tre av fyra satsar på 3d-teknik

Ricoh redovisar ljusa siffror för 3d-marknaden i ny undersökning. Tre av fyra små och medelstora företag kommer använda 3d-tekniken under mitten av 2020-talet. 

Publicerat av: 

HP lanserar 3d-skrivare för metall

HP lanserar nu sin första 3d-skrivare för metall, HP Metal Jet. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut delar 50 gånger snabbare och till en lägre kostnad än andra binder-jetting system. 

Publicerat av: 

Sveriges största fullfärgsprintade stadsmodell

På torsdag invigs Landskrona stads nya 3d-utskrivna stadsmodell. – Så vitt vi känner till är den Sveriges största offentliga fullfärgsprintade stadsmodell, säger Felix Heuman från 3d-studion Holygon, som står bakom modellen.

Publicerat av: 

Protech lanserar nya kolfiber och PEKK material

Protech, som är svensk återförsäljare av Stratasys 3d-skrivare, har lanserat nya material för FDM-skrivaren Fortus 380mc Carbon Fiber Edition. – Man kan få marknadens starkaste utskrivna modeller med kolfiber, säger Protechs Evald Ottosson.

Publicerat av: 

3d-printad käke förändrade patients liv

Tandläkaren Noran De Basso har med hjälp av digitala verktyg och 3d-skrivare skapat en ny helkäke till en patient. – Utan tekniken skulle han inte kunna få ett hundra procentigt resultat, säger Noran De Basso.

Publicerat av: 

3D Systems växlar upp med Figure 4 Standalone

3D Systems släpper 3d-skrivaren Figure 4 Standalone SLA 3D printer, anpassad till produktionsplattformen Figure 4. –  Det tar bara minuter att skriva ut istället för timmar, säger Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems.

Publicerat av: 

QR-kod kan säkra utskriften

Hur kan företag och designers försäkra sig om att deras 3d-filer inte kopieras och sprids? Forskare från New York university har hittat en ny lösning baserad på användning av QR-koder.

Publicerat av: