Högre precision i digitala avgjutningar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 april 2014

3shape_640px

Intraoral scanning har varit på kraftig frammarsch i Norden de senaste åren. Det bekräftar Morten Nordsted hos den danska scanner- och programvaruleverantören 3Shape. Jämfört med traditionell teknik för dentala avgjutningar finns det flera fördelar, menar han.

– De främsta fördelarna med intraoral scanning är det tidsbesparande perspektivet. Det ger också en flexibilitet för tandläkaren eller tandteknikern. Till skillnad från fysiska avtryck behöver man inte kasta en misslyckad avgjutning, utan man gör bara om den digitalt.

– Det finns också en viktig klinisk aspekt, nämligen den att patienten får ett bättre avtryck. Med traditionell teknik kan det bli fel och det finns ibland avvikelser. Den digitala tekniken är mycket mer precis.

I nästa led – då tandläkaren ska skicka iväg sin digitala avgjutning, finns det också en helt annan valfrihet, menar Morten Nordsted. Eftersom filerna är digitala går det att skicka dessa till praktiskt taget vilket dentallabb som helst för produktion, oavsett om det ligger i Sverige eller i Sydafrika.

– Med den digitala produktionen får vi tillbaka en massa jobb till Sverige, eftersom de svenska dentallabbens konkurrenskraft ökar med kortare leveranstider. De kan göra klart konstruktionerna mycket snabbare och många gånger billigare.

3Shapes flaggskepp när det gäller intraoral scanning heter Trios. Det är egentligen en verktygslåda med scannerverktyg och olika former av programvara för scanning, bearbetning och beställning. Trios finns i tre olika modeller/storlekar, Trios Cart, Trios Pod och Trios Chair Integration, där den senare också är den största med patientstol.

Under en scanning tar scannern runt 3000 tvådimensionella och högupplösta bilder per sekund. Dessa sammanfogas sedan till en tredimensionell modell som både användare och patient kan se på en tillhörande pekskärm.

I scannerenheten ligger även en högupplöst kamera för dokumentation. Det finns även en inbyggd färgmätare, Shade Measurement, för att få fram exakta färgtoner på de dentala konstruktionerna. Detta data skickas sedan med i ordern till dentallabbet.

Scannerenheten är kopplad till en högupplöst pekskärm där man både kan knappa in information via ett digitalt tangentbord, ta bort inscannad vävnad som inte är relevant för avgjutningen eller markera sektioner eller enskilda tänder.

Det första steget mot en dental konstruktion är att utforma ett orderformulär där man utöver patientinformation specificerar konstruktionen och vilket material som den ska produceras i. Nästa steg är själva scanningen där man scannar underkäke, överkäke och bett. Nästa steg är en kontrollfunktion som heter Validation Tool. Här granskas avstånd och avvikelser. I nästa steg skickar man filen till det labb som tar fram konstruktionen. Som tandläkare eller tandtekniker kan man lägga in flera producenter, beroende på konstruktion. All kommunikation i detta steg görs med 3Shape Communicate, ett molnbaserat verktyg. Det mottagande dentallabbet tar emot filen och fortsätter att bearbeta inscanningen före produktion.

3dp.se arrangerar den 14 maj konferensen 3DP Dental i Stockholm. Klicka här för att läsa mer om konferensen.

[divider scroll_text=””]

EXEMPEL PÅ SCANNERLÖSNINGAR

• Cerec, Sirona Dental System

• Itero, Cadent

• E4D, D4D Technologies

• Lava C.O.S., 3M Espe

• Ios FastScan, Ios Technologies

• Densys 3D, Densys

• 3D Progress, MHT, Medical High Technologies

• Trios, 3Shape

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage