Högre precision i digitala avgjutningar

3shape_640px

Intraoral scanning har varit på kraftig frammarsch i Norden de senaste åren. Det bekräftar Morten Nordsted hos den danska scanner- och programvaruleverantören 3Shape. Jämfört med traditionell teknik för dentala avgjutningar finns det flera fördelar, menar han.

– De främsta fördelarna med intraoral scanning är det tidsbesparande perspektivet. Det ger också en flexibilitet för tandläkaren eller tandteknikern. Till skillnad från fysiska avtryck behöver man inte kasta en misslyckad avgjutning, utan man gör bara om den digitalt.

– Det finns också en viktig klinisk aspekt, nämligen den att patienten får ett bättre avtryck. Med traditionell teknik kan det bli fel och det finns ibland avvikelser. Den digitala tekniken är mycket mer precis.

I nästa led – då tandläkaren ska skicka iväg sin digitala avgjutning, finns det också en helt annan valfrihet, menar Morten Nordsted. Eftersom filerna är digitala går det att skicka dessa till praktiskt taget vilket dentallabb som helst för produktion, oavsett om det ligger i Sverige eller i Sydafrika.

– Med den digitala produktionen får vi tillbaka en massa jobb till Sverige, eftersom de svenska dentallabbens konkurrenskraft ökar med kortare leveranstider. De kan göra klart konstruktionerna mycket snabbare och många gånger billigare.

3Shapes flaggskepp när det gäller intraoral scanning heter Trios. Det är egentligen en verktygslåda med scannerverktyg och olika former av programvara för scanning, bearbetning och beställning. Trios finns i tre olika modeller/storlekar, Trios Cart, Trios Pod och Trios Chair Integration, där den senare också är den största med patientstol.

Under en scanning tar scannern runt 3000 tvådimensionella och högupplösta bilder per sekund. Dessa sammanfogas sedan till en tredimensionell modell som både användare och patient kan se på en tillhörande pekskärm.

I scannerenheten ligger även en högupplöst kamera för dokumentation. Det finns även en inbyggd färgmätare, Shade Measurement, för att få fram exakta färgtoner på de dentala konstruktionerna. Detta data skickas sedan med i ordern till dentallabbet.

Scannerenheten är kopplad till en högupplöst pekskärm där man både kan knappa in information via ett digitalt tangentbord, ta bort inscannad vävnad som inte är relevant för avgjutningen eller markera sektioner eller enskilda tänder.

Det första steget mot en dental konstruktion är att utforma ett orderformulär där man utöver patientinformation specificerar konstruktionen och vilket material som den ska produceras i. Nästa steg är själva scanningen där man scannar underkäke, överkäke och bett. Nästa steg är en kontrollfunktion som heter Validation Tool. Här granskas avstånd och avvikelser. I nästa steg skickar man filen till det labb som tar fram konstruktionen. Som tandläkare eller tandtekniker kan man lägga in flera producenter, beroende på konstruktion. All kommunikation i detta steg görs med 3Shape Communicate, ett molnbaserat verktyg. Det mottagande dentallabbet tar emot filen och fortsätter att bearbeta inscanningen före produktion.

3dp.se arrangerar den 14 maj konferensen 3DP Dental i Stockholm. Klicka här för att läsa mer om konferensen.

[divider scroll_text=””]

EXEMPEL PÅ SCANNERLÖSNINGAR

• Cerec, Sirona Dental System

• Itero, Cadent

• E4D, D4D Technologies

• Lava C.O.S., 3M Espe

• Ios FastScan, Ios Technologies

• Densys 3D, Densys

• 3D Progress, MHT, Medical High Technologies

• Trios, 3Shape

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: