Unika strukturer användbara inom protestillverkning

mesostruktur

Andreas Bastian på amerikanska Rice University utvecklar 3d-printteknik för produktion av vävnad inom regenerativ medicin. Sedan slutet av förra året har han arbetat med att utveckla ett material med hexagonala komponenter som ger ett antal unika egenskaper. Syftet är att kunna ta fram ett passande material för att producera kostnadseffektiva proteser.

Bastian kallar materialet för mesostrukturmaterial och hittills har han använt en hemmamaskin i form av en Makerbot Replicator 2. Han har använt traditionellt PLA-material i produktionen.

Detta mesostrukturmaterial får ett antal egenskaper som är värdefulla inom protestillverkning. Det är flexibelt och elastiskt. Dessutom är det mycket formbart, vilket är till stor nytta när man ska anpassa en protes efter individuella behov.

För att höja formbarheten har Bastian fått öka strukturens formförändringskapacitet, bland annat genom att göra förändringar i hur de individuella noderna ansluts till varandra.

Den första prototypen hade en väggtjocklek som motsvarande extrusionstjockleken, 0,4 millimeter. Med en hexagonal form på de individuella elementen uppvisade materialet flera av de egenskaper som Bastian ville uppnå.

Efter flera iterationer i samma 3d-printer började Bastian notera att strukturens beteende förändrades under hantering. Strukturen kunde anta olika ytor på sina båda sidor, vilket gjorde att den kunde böjas och sträckas på ett sätt som skiljde sig från material som kartong, trä eller stål. Denna egenskap har ett namn – synklastisk. Ett synklastiskt material kan böjas åt samma håll i två riktningar utan att vikas eller knäckas, lite som ett apelsinskal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: