Unika strukturer användbara inom protestillverkning

mesostruktur

Andreas Bastian på amerikanska Rice University utvecklar 3d-printteknik för produktion av vävnad inom regenerativ medicin. Sedan slutet av förra året har han arbetat med att utveckla ett material med hexagonala komponenter som ger ett antal unika egenskaper. Syftet är att kunna ta fram ett passande material för att producera kostnadseffektiva proteser.

Bastian kallar materialet för mesostrukturmaterial och hittills har han använt en hemmamaskin i form av en Makerbot Replicator 2. Han har använt traditionellt PLA-material i produktionen.

Detta mesostrukturmaterial får ett antal egenskaper som är värdefulla inom protestillverkning. Det är flexibelt och elastiskt. Dessutom är det mycket formbart, vilket är till stor nytta när man ska anpassa en protes efter individuella behov.

För att höja formbarheten har Bastian fått öka strukturens formförändringskapacitet, bland annat genom att göra förändringar i hur de individuella noderna ansluts till varandra.

Den första prototypen hade en väggtjocklek som motsvarande extrusionstjockleken, 0,4 millimeter. Med en hexagonal form på de individuella elementen uppvisade materialet flera av de egenskaper som Bastian ville uppnå.

Efter flera iterationer i samma 3d-printer började Bastian notera att strukturens beteende förändrades under hantering. Strukturen kunde anta olika ytor på sina båda sidor, vilket gjorde att den kunde böjas och sträckas på ett sätt som skiljde sig från material som kartong, trä eller stål. Denna egenskap har ett namn – synklastisk. Ett synklastiskt material kan böjas åt samma håll i två riktningar utan att vikas eller knäckas, lite som ett apelsinskal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: