Unika strukturer användbara inom protestillverkning

mesostruktur

Andreas Bastian på amerikanska Rice University utvecklar 3d-printteknik för produktion av vävnad inom regenerativ medicin. Sedan slutet av förra året har han arbetat med att utveckla ett material med hexagonala komponenter som ger ett antal unika egenskaper. Syftet är att kunna ta fram ett passande material för att producera kostnadseffektiva proteser.

Bastian kallar materialet för mesostrukturmaterial och hittills har han använt en hemmamaskin i form av en Makerbot Replicator 2. Han har använt traditionellt PLA-material i produktionen.

Detta mesostrukturmaterial får ett antal egenskaper som är värdefulla inom protestillverkning. Det är flexibelt och elastiskt. Dessutom är det mycket formbart, vilket är till stor nytta när man ska anpassa en protes efter individuella behov.

För att höja formbarheten har Bastian fått öka strukturens formförändringskapacitet, bland annat genom att göra förändringar i hur de individuella noderna ansluts till varandra.

Den första prototypen hade en väggtjocklek som motsvarande extrusionstjockleken, 0,4 millimeter. Med en hexagonal form på de individuella elementen uppvisade materialet flera av de egenskaper som Bastian ville uppnå.

Efter flera iterationer i samma 3d-printer började Bastian notera att strukturens beteende förändrades under hantering. Strukturen kunde anta olika ytor på sina båda sidor, vilket gjorde att den kunde böjas och sträckas på ett sätt som skiljde sig från material som kartong, trä eller stål. Denna egenskap har ett namn – synklastisk. Ett synklastiskt material kan böjas åt samma håll i två riktningar utan att vikas eller knäckas, lite som ett apelsinskal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: