Dansk 3d-printer klar efter fem års utveckling

blueprinter_side
Danska företaget Blueprinter har nu släppt sin första modell på marknaden. Företagets teknik påminner om lasersintring, men istället för laser använder man termiska skrivhuvuden för att sintra pulver i lager, en teknik man döpt till Selective Heat Sintering, SHS. Enligt Blueprinter ska tekniken ge lägre energiåtgång och därmed lägre elkostnader.

Blueprinters teknik ska även vara avsevärt billigare. En maskin kostar runt 100 000 kronor, jämfört med en lasersintringsmaskin som kan kosta upp emot en miljon kronor.

Blueprinter-modellen har även en funktion för återvinning av pulver och en sluten station för att rengöra printade geometrier. Överflödigt pulver placeras i en låda som kan samlas upp och användas för nästa jobb. Enligt Blueprinter innebär detta att man kan återvinna över 90 procent av pulvret från ett jobb.

Byggstorleken ligger på 200 x 160 x 140 millimeter (X Y Z) och produktionshastigheten 2-3 millimeter per timme. Lagertjockleken är på 0,1 millimeter. Blueprinter använder egenutvecklad termoplast som enligt företaget har optimerats för användning med SHS-tekniken.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: