Dansk 3d-printer klar efter fem års utveckling

blueprinter_side
Danska företaget Blueprinter har nu släppt sin första modell på marknaden. Företagets teknik påminner om lasersintring, men istället för laser använder man termiska skrivhuvuden för att sintra pulver i lager, en teknik man döpt till Selective Heat Sintering, SHS. Enligt Blueprinter ska tekniken ge lägre energiåtgång och därmed lägre elkostnader.

Blueprinters teknik ska även vara avsevärt billigare. En maskin kostar runt 100 000 kronor, jämfört med en lasersintringsmaskin som kan kosta upp emot en miljon kronor.

Blueprinter-modellen har även en funktion för återvinning av pulver och en sluten station för att rengöra printade geometrier. Överflödigt pulver placeras i en låda som kan samlas upp och användas för nästa jobb. Enligt Blueprinter innebär detta att man kan återvinna över 90 procent av pulvret från ett jobb.

Byggstorleken ligger på 200 x 160 x 140 millimeter (X Y Z) och produktionshastigheten 2-3 millimeter per timme. Lagertjockleken är på 0,1 millimeter. Blueprinter använder egenutvecklad termoplast som enligt företaget har optimerats för användning med SHS-tekniken.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: