Dansk 3d-printer klar efter fem års utveckling

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 maj 2014

blueprinter_side
Danska företaget Blueprinter har nu släppt sin första modell på marknaden. Företagets teknik påminner om lasersintring, men istället för laser använder man termiska skrivhuvuden för att sintra pulver i lager, en teknik man döpt till Selective Heat Sintering, SHS. Enligt Blueprinter ska tekniken ge lägre energiåtgång och därmed lägre elkostnader.

Blueprinters teknik ska även vara avsevärt billigare. En maskin kostar runt 100 000 kronor, jämfört med en lasersintringsmaskin som kan kosta upp emot en miljon kronor.

Blueprinter-modellen har även en funktion för återvinning av pulver och en sluten station för att rengöra printade geometrier. Överflödigt pulver placeras i en låda som kan samlas upp och användas för nästa jobb. Enligt Blueprinter innebär detta att man kan återvinna över 90 procent av pulvret från ett jobb.

Byggstorleken ligger på 200 x 160 x 140 millimeter (X Y Z) och produktionshastigheten 2-3 millimeter per timme. Lagertjockleken är på 0,1 millimeter. Blueprinter använder egenutvecklad termoplast som enligt företaget har optimerats för användning med SHS-tekniken.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE