Den 14 maj arrangerade 3dp.se konferensen 3DP Dental på Kistamässan i Stockholm. Ett femtiotal inbjudna tandläkare, tandtekniker och dentallabb kom för att ta del av ledande experters genomgång av hur nya, digitala arbetsflöden ser ut och beskrivningar av vilka dentala konstruktioner som kan 3d-printas.
Lars-Erik Rännar, 3d-printforskare på Mittuniversitetet, inledde med en genomgång av hur 3d-printteknik, eller additiv tillverkning som det också definieras, fungerar och inom vilka områden tekniken kan användas. Lågvolymsproduktion, funktionsförbättring och individanpassad produktion är några av de fördelar som tekniken innebär. Marknadstillväxten för industriella maskiner ligger på runt 30 procent per år, för enklare hemmamaskiner är den snarare exponentiell. De främsta begränsningarna för en starkare tillväxt finns att hitta på materialsidan, men enligt Rännar kommer det allt fler material som dessutom blir billigare. I takt med att viktiga patent går ut kommer även utrustning att bli billigare framöver.
Utan digitala underlag går det inte att 3d-printa något. Det finns flera vägar att gå. Morten Nordsted från danska 3Shape demonstrerade på sig själv hur deras teknik för intraoral scanning fungerar. Med tekniken går det att 3d-scanna tänder till en digital fil som sedan kan bearbetas i CAD/CAM-programvara. Här tar man fram den konstruktion som sedan ska produceras, oavsett om det handlar om ortodonti i plast eller protetik i kobolt-krom. Enligt Morten Nordsted kan deras scanningsteknik avsevärt korta ledtiderna jämfört med traditionell framtagning av avtryck med alginat. Det gynnar hela produktionskedjan och möjliggör för tandläkare och tandtekniker att skicka sina beställningar till svenska dentallabb.
M-Tec Dental i Malmö är ett dentallabb med egen 3d-printer för metallbaserade konstruktioner. Magnus Martinsson och Mikael Holmgren förklarade hur de bearbetar scanningsdata och skickar vidare för produktion.
Ortodonti är ett område där 3d-print är en viktig lösning för att ta fram tandregleringsprodukter med högre precision än traditionell framtagning. Med egen intraoral scanner, programvara och 3d-printer, är Torbjörns Team en pionjär inom ”digital” ortodonti. Torbjörn Åkesson förklarade med stor hängivenhet hur företaget utvecklats till där de befinner sig idag och gav exempel på de produkter som de tillverkar i huset.
Reza Kezami har varit involverad i flera stora forskningsinitiativ, nu senast på Kristianstadbaserade Dentware, ett dentallabb som arbetar nära den svenska 3d-printertillverkaren Arcam i syfte att använda företagets 3d-printrar för produktion av dentalkonstruktioner. Det hör till saken att Arcams maskiner traditionellt sett inte är avsedda för så små detaljer, men genom idogt och envist arbete har Dentware på några år lyckats. Enligt Kazemi är 3d-printtekniken överlägsen i fråga om produktionshastighet om man jämför med fräsning.
Gregor Szwedka är ingenjör i dentalteknik och är en av Europas främsta experter på metallbaserade dentalkonstruktioner som kan 3d-printas. Han förklarade hur företagets teknik kan användas inom en rad områden, som lös och fast protetik samt modeller. EOS har lösningar för både metallbaserad produktion och plastbaserad.
Industridoktoranden Joakim Karlsson har i flera år bedrivit forskning, både i Sverige och i USA, inom dentalmaterial och metoder för 3d-print. Hans jämförelser av materialegenskaper var ett av de vassaste föredragen på 3DP Dental och gav en tydlig inblick både i vilka material som kan användas, vilka egenskaper de har i slutprodukter samt vilken forskning som bedrivs inom dentala material.
De fyra sponsorerna 3D Center, R.A.P.S, EOS och Solidmakarna hade en hektisk dag med att visa upp både maskiner och produkter för en stor skara intresserade besökare.