Effektiviserar formsprutning med 3d-print

whale

Whale, ett amerikanskt företag som utvecklar vatten- och värmesystem för mobila applikationer, har gått över till 3d-printteknik när de utvecklar prototyper för formsprutningsverktyg. Enligt företaget har man lyckats reducera ledtiderna för prototyper med upp till 97 procent.

De formsprutningsverktyg som Whale tillverkar 3d-printas först i en Stratasys Objet350 Connex i materialet Digital ABS. Eftersom företaget har extra kapacitet i maskinen erbjuder man även prototypproduktion för externa kunder inom branscher som fordons- och flygindustrin. Då handlar det ofta om geometrier i polypropylen, med och utan glasfyllning.

Enligt företagets vd, Patrick Hurst, har man kortat sin FoU-process med upp till 35 procent med 3d-printern. Dessutom räknar man med en tidsvinst på ytterligare 20 procent när det gäller själva CAD-arbetet.

– Traditionellt har våra ledtider för metallverktyg legat på mellan 4-5 veckor, till en betydande kostnad, säger Jim Sargent, chef för området 3D Technical Services på Whale. Hela utvecklingsprocessen var väldigt tidskrävande och påverkade lanseringen av nya produkter. Med vår 3d-printer kan vi nu konstruera verktygen under arbetsdagen, 3d-printa dem över natten och testa dem nästa morgon i en rad olika material.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: