Den svenske konstnären Mikael Genberg har i femton år drömt om att få sätta en klassisk svensk faluröd stuga med vita knutar på månen. Nu tar projektet en ny vändning när Genberg vill att huset ska vara 3d-printat och kunna utveckla sig själv väl på plats.
Projektet Månhuset startade 2003 när Genberg fick reda på att den svenska rymdindustrin ville skicka en satellit i omloppsbana runt månen. Projektet fortskred i fyra år tills finanskrisen lade det på is. Men med hjälp av finansiering från Falu Rödfärg och gräsrotsfinansiering har projektet fått ny energi. Nu är målet att huset ska komma på plats i oktober nästa år.
Månhusets tekniska team har gjort ett stort antal studier på de prototyper som hittills har tagits fram. Husets konstruktion – elektroniken och mekaniken – är på många sätt en stor teknisk utmaning. Inte minst för att det är första gången ett hus – som dessutom ska vecklas ut av sig själv – placeras på månen. Dessutom skiljer sig förhållandena på månen avsevärt från jordens förhållanden. Till exempel faller månytans temperatur från runt 120°C på dagen till runt -150°C på natten.
Huset utgörs av en tunn film baserad på en specialframtagen rymdduk som spänns över en kolfiberstruktur. Väl på månen utvecklas huset till sin fulla storlek genom att det fylls med gas. Det gör att strukturen – som håller huset uppe och ger anordningen dess form – kan rätas ut och låsa sig. Det tar mellan 5 och 15 minuter för huset att vecklas ut. Förloppet ska minimera ovälkomna överraskningar under fasen då huset packas upp och tar sin riktiga form. Gravitationen på månen är en sjättedel av jordens och fullt tillräcklig för att huset ska stå kvar på månens yta. Det finns ingen atmosfär på månen och därför inte heller någon vind som kan blåsa bort huset.
För att förverkliga Månhuset behöver det samlas in 100 miljoner kronor. 70 miljoner till biljetten för att åka till månen och 30 miljoner till att slutligt utveckla och testa huskonstruktionen i tyngdlöshet.