Nystartade Addema först ut med Pro X 500

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 augusti 2014
Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand på nystartade servicebyrån Addema.
Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand på nystartade servicebyrån Addema.

INTERVJU: Den nystartade servicebyrån Addema blir först i världen med att investera i 3D Systems Pro X 500-maskin, en renodlad produktionsmaskin baserad på SLS-teknik. Det Jönköpingsbaserade företaget drivs av Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand, båda med mångårig erfarenhet av både prototypframställan och additiv tillverkning av produktionsdetaljer.

– Idén bakom Addema är att vi ville göra en totalsatsning på additiv tillverkning, det är vår kärnverksamhet och det ska vi bli bäst på, säger Claes Sjödahl. Just nu är det mycket prototyper och detta kommer att vara stor del av vår verksamhet. Men  med hjälp av våra nya maskiner kommer vi att gå avsevärt mer mot produktion.

– Sedan är den rena produktion i sin linda, säger Samuel Löfstrand. Det är här vi hoppas kunna visa vår nya teknik som ger så pass bra detaljer som fungerar i produktion.

– Industrin blir också allt mer mogen för produktion och börjar tänka mycket mer i additiv tilverkning och fördelarna med denna i själva konstruktionsfasen, säger Claes Sjödahl.

Varför valde ni just Pro X 500?

– Det är en maskin som vi ser ger avsevärt bättre ytor och detaljer än tidigare, säger Samuel Löfstrand. Det är ett bevis på att tekniken tar sig framåt och börjar närma sig nivåer för produktionsdetaljer.

– Sedan ville vi också ha en maskin med hög repeterbarhet, säger Claes Sjödahl. Vi kommer i början att köra med ett material, Duraform Pro X, men i framtiden kan det bli tal om fler.

Vad har ni mer i maskinparken?

– Utöver 500-maskinen har vi även nya Projet 4500, en typisk prototypmaskin med fyrfärg och plast. På SLA-sidan kör vi en Projet 7000 HD med två olika material.

Vilken typ av företag eller branscher vänder ni er till?

– Vi är verksamma inom en rad segment som industri, automtotiv, telekom, elektronik och sjukvård, säger Claes Sjödahl. Det är allt från skarp tillverkning till teknikkonsulter som behöver en prototyp.

Det finns ju ett stort antal servicebyråer i er region. Finns det utrymme för fler?

– Vi ser inget negativt med detta, säger Claes Sjödahl. Det är bara kul om vi kan bidra till att Jönköpingsregionen definieras som Sveriges prototypcentrum. För vår del handlar det om att göra ett bra jobb och ge bra service. Det finns plats för oss alla.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype