tisdag 28 mars – vecka 13
INTERVJU: Den nystartade servicebyrån Addema blir först i världen med att investera i 3D Systems Pro X 500-maskin, en renodlad produktionsmaskin baserad på SLS-teknik. Det Jönköpingsbaserade företaget drivs av Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand, båda med mångårig erfarenhet av både prototypframställan och additiv tillverkning av produktionsdetaljer.
– Idén bakom Addema är att vi ville göra en totalsatsning på additiv tillverkning, det är vår kärnverksamhet och det ska vi bli bäst på, säger Claes Sjödahl. Just nu är det mycket prototyper och detta kommer att vara stor del av vår verksamhet. Men med hjälp av våra nya maskiner kommer vi att gå avsevärt mer mot produktion.
– Sedan är den rena produktion i sin linda, säger Samuel Löfstrand. Det är här vi hoppas kunna visa vår nya teknik som ger så pass bra detaljer som fungerar i produktion.
– Industrin blir också allt mer mogen för produktion och börjar tänka mycket mer i additiv tilverkning och fördelarna med denna i själva konstruktionsfasen, säger Claes Sjödahl.
Varför valde ni just Pro X 500?
– Det är en maskin som vi ser ger avsevärt bättre ytor och detaljer än tidigare, säger Samuel Löfstrand. Det är ett bevis på att tekniken tar sig framåt och börjar närma sig nivåer för produktionsdetaljer.
– Sedan ville vi också ha en maskin med hög repeterbarhet, säger Claes Sjödahl. Vi kommer i början att köra med ett material, Duraform Pro X, men i framtiden kan det bli tal om fler.
Vad har ni mer i maskinparken?
– Utöver 500-maskinen har vi även nya Projet 4500, en typisk prototypmaskin med fyrfärg och plast. På SLA-sidan kör vi en Projet 7000 HD med två olika material.
Vilken typ av företag eller branscher vänder ni er till?
– Vi är verksamma inom en rad segment som industri, automtotiv, telekom, elektronik och sjukvård, säger Claes Sjödahl. Det är allt från skarp tillverkning till teknikkonsulter som behöver en prototyp.
Det finns ju ett stort antal servicebyråer i er region. Finns det utrymme för fler?
– Vi ser inget negativt med detta, säger Claes Sjödahl. Det är bara kul om vi kan bidra till att Jönköpingsregionen definieras som Sveriges prototypcentrum. För vår del handlar det om att göra ett bra jobb och ge bra service. Det finns plats för oss alla.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige