
Flera företag, bland dem American Graphite Technologies och Stratasys, går nu ihop i ett samarbete med mål att ta fram grafenbaserade material som kan 3d-printas.
Det är inte det första forskningsprojektet kring grafen och 3d-print. Tidigare i år meddelade företagen Grafoid och Altamat att de utvecklade både pulver och filament som kan 3d-printas.
I början av året meddelade även kanadensiska Lomiko Metals att de ansökt om patent för nya processer att ta fram ett nytt filament för additiv tillverkning. I deras ansökan framgår att företaget lägger till grafen till vanliga polymerer som redan idag används för 3d-print.
MER OM GRAFEN
Fysikerna Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelades 2010 nobelpriset i fysik för sina upptäckter kring materialet grafen. Egenskaperna hos grafen går att jämföra med grafit, men är unikt i sitt slag. Till skillnad från grafit, utgörs grafen av atomtunna lager, där kolatomer är ordnande i hexagonala mönster (sexkantigt mönster). Detta innebär att det trots sin hållfasthet också blir böjbart och extremt lätt. Ett lager grafen på en kvadratmeter väger endast 0,77 milligram. Sedan Nobelpriset delades ut 2010 har stora summor pengar lagts på forskning av materialet. Inte minst från EU som utnämnt svenska Chalmers till att koordinera Europas forskning de närmsta tio åren. För detta öronmärktes nio miljarder svenska kronor, och beräknas sysselsätta 1000 forskare runt om i Europa under en tioårsperiod.