Första ansiktsimplantatet i polymer får godkänt i USA

opm_facial_reconstruction

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA, Food and Drug Administration, har godkänt det första polymerbaserade 3d-printade ansiktsimplantatet.

Implantatet är utvecklat av Oxford Performance Materials, OPM, och har det något krångliga namnet OsteoFab Patient-Specific Facial Device, eller OPSFD. Det produceras enligt en egenutvecklad process som heter OsteoFab.

Produktionsprocessen är en kombination av lasersintring med EOS EOSINT P 800 och OPMs polymermaterial poly-ether-ketone-ketone, PEKK, framtaget särskilt för ortopediska och neurologiska implantat. Enligt OPM är implantaten biokompatibla och osteokonduktiva, vilket innebär att de kan växa samman med benvävnad.

– Det har funnits ett avsevärt och obesvarat behov för personaliserade vårdlösningar som dessutom är ekonomiska inom ansiktsrekonstruktion, säger Scott DeFelice, vd för OPM. Med godkännandet från FDA går vi nu in i en ny era på detta område.

En kommentar till “Första ansiktsimplantatet i polymer får godkänt i USA”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: