Lithoz 3d-printar med keramiska material

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 1 september 2014
Lithoz vd, Johannes Homa, och exempel på applikationer som är producerade med företagets 3d-printteknik för keramer.
Lithoz vd, Johannes Homa, och exempel på applikationer som är producerade med företagets 3d-printteknik för keramer.

INTERVJU: Österrikiska Lithoz har utvecklat en additiv tillverkningsteknik för keramiska applikationer med mycket hög upplösning och många intressanta användningsområden. Företagets teknik heter LCM, Lithography based ceramic manufacturing, och är inte helt olik SLA-tekniken.

Forskningen bakom Llithoz första lösning, CeraFab 7500, tog sin start på Wiens universitet 2006. Johannes Homa och hans forskarkollegor insåg att det fanns beprövad teknik för att 3d-printa med metall och plastpolymerer, men inget för keramer. Man började forska parallellt på tre fronter – produktionsteknik, programvara och material. Fyra år senare hade de nått sitt mål.

– 2010 gjorde vi mätningar och såg att vi nu fått fram samma egenskaper i våra 3d-printade keramiska komponenter som traditionellt tillverkade.

– Materialegenskaperna har varit vår största utmaning. För att komma dit vi ville handlade det inte bara om en enda lösning, utan om en kombination av produktionsteknik, materialforskning och programvara. Som tur är så fanns alla dessa kompetenser på universitetet.

– Tekniken påminner om SLA, men istället för laser använder vi LED-ljus som härdar en fotopolymer som består av en binder och keramiska partiklar. Vätskan härdas selektiv genom maskning och när ett lager härdat flyttas det ner ett steg varpå processen repeteras.

Efter produktionen får man fram en grönkropp som sedan värmebehandlas för att bli av med bindern. Efter detta ska komponenten sintras, vilket är ytterligare en värmebehandling för att få fram korrekt densitet och andra önskvärda egenskaper. Enligt Homa innebär processen att den slutliga komponenten krymper med 20 procent, vilket motsvarar krympning hos konventionellt framtagna keramiska komponenter.

MATERIAL
Lithoz lösning är ett öppet system beträffande materialval. Kunderna bestämmer själva vilka material de vill använda och Lithoz är behjälpliga i denna process.

– Sedan har vi utvecklat tre standardmaterial som vi vet fungerar direkt med maskinen. Här behöver vi alltså inte arbeta med processparametrar.

Först ut är LithaLox HP 500, en aluminiumoxid som ska ge hög densitet, temperaturtålighet och korrosionsbeständighet. LithaCon 3Y 610 Purple är en zirkoniumoxid som ska ha goda tribologiska egenskaper (nötningsmotstånd), god draghållfasthet och god värmeledningsförmåga. LithaBone TCP 200 är en kalciumfosfat och används för benersättningsapplikationer. Således är det både biokompatibelt och har hög osteokonduktivitet, det vill säga gynnar bentillväxt.

APPLIKATIONER
Lithoz teknik går att använda inom flera sektorer, men i dagsläget har man riktat in sig på medical, flyg och verktyg. I synnerhet handlar det om rätt extrema miljöer, som värmesensorer, gjutformar för turbinblad och medicinska implantat. Ytterligare ett område, dental, hanteras av företaget Ivoclar Vivadent, som har distributionsrätten på hela dentalsidan.

– Vi har redan kunder från en rad industrier, främst i Europa. Bland annat har vi levererat vårt tionde system till den svenska forskningsorganisationen Swerea.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team