Ny leverantör släpper modeller för bio-printning

3dynamic_systems

3Dynamic Systems är ett nytt spinoff-företag från Swansea University i Storbritannien. Företaget specialiserar sig på att utveckla utrustning för så kallad bio-printing, där produktionsmaterialet är biologiskt material för tillverkning av vävnad och benmaterial med mera. Nu släpper företaget sina två första 3d-printrar, Alpha och Omega.

Alpha-modellen, eller Alpha Bone Tissue Workstation, är framtagen för produktion av individanpassade benmaterial som sedan kan användas vid transplantationer. Den är främst tänkt att använda ett kalciumfosfat, men det ska även gå att producera i vanlig PLA. Andra material som kan användas är PGA, en biologiskt nedbrytbar polymer, PEG, eller polyetylenglykol, är en hydrofil polymer som kan användas för att skapa stabilitet i ett biomaterial när man till exempel 3d-printar vävnad. Alpha kostar 12 800 pund, eller cirka 160 000 kronor.

Omega Tissue Engineering Workstation är utvecklad för produktion av mjukvävnad. Modellen har två extruderingshuvuden som kan arbeta med flera material. Till exempel kan det ena extruderingshuvudet producera ett stödmaterial i ett alginat med antibiotika, medan det andra 3d-printar en bioaktiv gel med flera miljoner stamceller per milliliter. Enligt företaget kan produktionen sedan odlas för att tre veckor senare få fram en livsduglig vävnad. Omega-modellen kostar 18 860 pund, eller runt 230 000 kronor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: