"Flera av processerna går att automatisera"

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 22 september 2014
materialise_news
Olivier Diegerick, Materialise.

INTERVJU: Några av de största utmaningarna i själva produktionsprocessen där additiv tillverkningsteknik används är det manuella arbetet. Både små och stora industriföretag har arbetat hårt på att optimera sin tillverkning med traditionell teknik, med allt effektivare utrustning, automatisering och robotisering. Men när det gäller användningen av additiv tillverkningsteknik förstår man sällan hur mycket manuellt jobb det kan handla om i slutändan. Förutom att all handpåläggning bidrar till dyrare produktion så blir produktionstiden ofta också lidande.

– Dagens tillvägagångssätt och produktionsrutiner är väldigt arbetskraftsintensiv med mycket manuellt arbete, säger Olivier Diegerick, programvaruansvarig på Materialise. Ofta är det också alldeles för många steg i produktionsprocessen.

Oavsett om den hanteras av ett företags interna produktionsenhet eller en extern leverantör börjar en 3d-printproduktion i dag ofta med att någon mejlar en beställning på ett jobb och en bifogad 3d-fil. Här måste produktionen öppna och analysera filen för att avgöra hur de ska gå vidare. Därefter gör man oftast en kostnadsberäkning baserad på material, byggstorlek, typ av produktionsteknik med mera. Därefter är det produktionsplanering, 3d-printning och eventuell efterbehandling. I dessa slutsteg ska produktionen även dokumenteras. Slutligen ska komponenterna förpackas och skeppas.

– Flera av de processer som i dag är manuella i additiv tillverkning går att automatisera, säger Olivier Diegerick. Vi har utvecklat ett arbetsflöde som heter Streamics som täcker alla steg i produktionen. Det börjar redan när produktionen får en order. Denna går direkt in i Streamics och analyseras automatiskt. Därefter är det bara för operatören att godkänna för produktion. Streamics är uppkopplad mot produktionsutrustningen och kan därför avgöra vilken teknik och vilka material som är tillgängliga. Dessutom kan kunder koppla upp sig och se var i produktionen som jobbet befinner sig.

– Även om verktyget främst är framtaget för större företag med sin egen interna produktionsavdelning med additiv teknik så går det att använda även av de som bara har en eller ett par maskininstallationer.

– Nästa steg i Streamics är funktioner för produktionsövervakning i realtid och kvalitetskontroll. Det är en mycket viktig funktion, i synnerhet då det handlar om komponenter med högt värde. Genom att kunna gå in och titta på produktionen i realtid och få feedback om produktionen minimerar man riskerna för fel. Skulle det uppstå ett fel så kortar vi tiden det tar att planera en ny produktion.

– Streamics är helt och hållet baserat på våra egna erfarenheter på Materialise. Vi har i dagsläget över hundra olika maskiner och en massiv produktion. Bara i år räknar vi med att producera 400 000 komponenter. All ny kunskap om 3d-print tar vi med oss i kommande uppgraderingar av programvaran.

Materialise är verksamma inom tre områden – ingenjörskap, programvaruutveckling och 3d-printproduktion. Ofta samverkar de tre områdena i gemensamma projekt. Ta medicin, till exempel. Här har företag stor erfarenhet av produktion av kirurgiska guider. Totalt har man producerat över 150 000 sådana. Produktionen av dessa är en mix av en programvara som kan konvertera olika typer av medicinska 2d-bilder, MRI-scanningar till exempel, till redigerbara 3d-filer. Därefter kan man arbeta vidare på att ta fram en kirurgisk guide, som både innefattar konstruktion och 3d-print.

Enligt Olivier Diegerick är man dock inte verksamma exklusivt i någon vertikal, utan istället använder man sin kompetens inom en rad olika nischer. Till exempel har man varit delaktig i produktionen av flera uppseendeväckande modekollektioner från modedesignern Iris van Herpen. Hon har formgett både kläder och skor specifikt för att produceras med 3d-printteknik.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1