Slitstark järnlegering alternativ till hårdmetall

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 26 september 2014

nanosteel

Den amerikanska metallpulverleverantören NanoSteel meddelar att de ger sig in på 3d-printmarknaden med ett nytt material som ska ha en unik mikrostruktur. Enligt NanoSteel har man framgångsrikt lasersintrat metallbaserade testkomponenter med extremt hög densitet.

Tilltänkta applikationer är reservdelar för komponenter som utsätts för olika typer av nötning och slitage.

Testerna har utförts i samarbete med en processutvecklare där man lyckats optimera produktionsprocessen med en av NanoSteels järnbaserade legeringar. Resultatet är komponenter med 99,9 procents densitet, hårdhetsvärden på över 1000 HV och en nötningsbeständighet som motsvarar traditionellt tillverkat M2-verktygsstål. Det krävdes ingen efterbehandling av de 3d-printade testkomponenterna för att uppnå dessa önskade egenskaper.

NanoSteel ser testerna som ett genombrott med tanke på svårigheterna med att 3d-printa metallkomponenter med extremt hög densitet och hållfasthet. Det är vanligt med sprickbildning i denna typ av produkter. Dock har man en lång resa innan kommersialisering.

– I dagsläget är utbudet begränsat för dessa 3d-printmaterial, om man vill ha komponenter med de egenskaper som vi fått fram, säger Harald Lemke, chef för NanoSteels område Engineered Powders. Genom att utöka användningen av stålmaterial på marknader som idag använder volframkarbid, keramer och andra icke-järnbaserade material har vi potential att ta fram kostnadseffektiva alternativ för applikationer som ska användas av verktygs-, gruv-, energi- och transportindustrin.

Nästa steg i testfasen är att lasersintra komplexare geometrier men med samma egenskaper.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype