Den amerikanska metallpulverleverantören NanoSteel meddelar att de ger sig in på 3d-printmarknaden med ett nytt material som ska ha en unik mikrostruktur. Enligt NanoSteel har man framgångsrikt lasersintrat metallbaserade testkomponenter med extremt hög densitet.
Tilltänkta applikationer är reservdelar för komponenter som utsätts för olika typer av nötning och slitage.
Testerna har utförts i samarbete med en processutvecklare där man lyckats optimera produktionsprocessen med en av NanoSteels järnbaserade legeringar. Resultatet är komponenter med 99,9 procents densitet, hårdhetsvärden på över 1000 HV och en nötningsbeständighet som motsvarar traditionellt tillverkat M2-verktygsstål. Det krävdes ingen efterbehandling av de 3d-printade testkomponenterna för att uppnå dessa önskade egenskaper.
NanoSteel ser testerna som ett genombrott med tanke på svårigheterna med att 3d-printa metallkomponenter med extremt hög densitet och hållfasthet. Det är vanligt med sprickbildning i denna typ av produkter. Dock har man en lång resa innan kommersialisering.
– I dagsläget är utbudet begränsat för dessa 3d-printmaterial, om man vill ha komponenter med de egenskaper som vi fått fram, säger Harald Lemke, chef för NanoSteels område Engineered Powders. Genom att utöka användningen av stålmaterial på marknader som idag använder volframkarbid, keramer och andra icke-järnbaserade material har vi potential att ta fram kostnadseffektiva alternativ för applikationer som ska användas av verktygs-, gruv-, energi- och transportindustrin.
Nästa steg i testfasen är att lasersintra komplexare geometrier men med samma egenskaper.