Bakom Sveriges första smyckeskollektion producerad i en Makerbot står den Malmöbaserade formgivaren Elisabeth Borgecrona och hennes företag Design EB. Till sin senaste kollektion i plast anlitade hon servicebyrån Kaproco för att producera en liten, men exklusiv upplaga av armband, ringar och örhängen.
Ansvarig projektledare på Kaproco i Söderköping var Martin Heed. Totalt körde han ut 130 objekt i i PLA-plast i olika färger; sextio armband, fyrtio ringar och trettio örhängen, i företagets Makerbot Replicator, en maskin som man annars kanske främst förknippar med prototyper och hemmaproduktion.
– Vi har fyra maskiner, varav Makerbot är vår minsta, säger Martin Heed. Vårt stora tjänsteområde är annars husmodeller och bostadsområden där vi använder vår Zprinter som klarar fyrfärg.
– Men för detta ändamål fungerar tekniken utmärkt. Elisabeths smycken var bra konstruerade för 3d-print och vi behövde bara göra några små justeringar för att motverka överhäng.
– En annan fördel med vår Makerbot är att det finns ett stort färgutbud, säger Martin Heed. Elisabeth kunde matcha sina färger med vår färgkarta. Dessutom kan vi få bra ekonomi i maskinen, inte minst när det gäller mindre produktioner.
Elisabeth Borgecrona är ingen duvunge när det gäller användningen av 3d-printteknik. Hon är utbildad utomlands, bland annat i Australien, där en uppgift var att ta fram ett objekt som sedan skulle 3d-printas. Här skapade hon ett smycke i silver som producerades av Shapeways.
Den senaste kollektionen säljs både via Elisabeth Borgecronas webbplats och har även ställts ut på Formex-mässan där intresset var mycket stort.
– Nu har jag bara ett fåtal smycken kvar från min kollektion, säger Elisabeth Borgecrona. Min plan är att fortsätta att använda 3d-print som tillverkningsmetod, men nästa produkt är en lampkollektion som jag arbetar på.