Spel skapar innehåll menar svenska Tingeer

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 oktober 2014

tingeer

Tingeer är en ny svensk onlinebutik för 3d-modeller och 3d-printade produkter. Grundarna heter Markus Eileryd och Dr Björn Möller, mekanisk ingenjör från KTH i Stockholm.

En stor utmaning när det gäller 3d-printtjänster mot konsumenter är trösklarna för att skapa innehåll. Det vill Tingeer lösa med så kallad spelifiering, där man ”spelar” fram sitt innehåll.

– Vi har börjat med att göra tester i Minecraft, Markus Eileryd. Två nioåringar har fått skapa olika byggnader i Minecraft som vi sedan exporterat med programvara och 3d-printat.

– Vi vill göra så enkelt som möjligt för gemene man att skapa innehåll som man sedan kan sälja via vår sajt. Som använder äger du rättigheterna och väljer vad du vill göra med innehållet. Du kan  dela det med dina vänner, printa själv eller sälja på Tingeer.com.

I ett längre tidsperspektiv vill Tingeer bygga spelverktyg för olika målgrupper och applikationsområden, till exempel om du gillar heminredning, mode eller smycken.

– Att använda spel är en naturlig miljö för att skapa innehåll menar vi. Det kommer att börja med yngre förmågor som är vana vid spelmiljö. Men riktar man spel mot olika målgrupper kan det skapa angenäma verktyg att arbeta med.

– Det är svårt att förutsäga hur innehåll kommer att skapas i framtiden. 3d-scanning växer i popularitet, men ett problem är att du kan hamna i en rättslig snårskog beroende på vad du scannar.

Tingeer har ingen egen produktionsapparat, utan sneglar på en lösning som liknar 3D Hubs, som kopplar ihop 3d-printerägare med kunder som vill få något 3d-printat. I dagsläget har man tre privatpersoner knutna till sig och skaran kommer att öka inom kort, man funderar även på att inkludera företag. Målet är att man ska ha flera produktionsplatser runt om i landet.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two