De 3d-printar mänsklig vävnad för läkemedelstester

aspect_biosystems

Det Vancouverbaserade företaget Aspect Biosystems har utvecklat en 3d-printer för produktion av mänsklig vävnad med samma biologiska funktioner som hos en frisk människa. Syftet är att testa experimentella läkemedel på olika typer av 3d-printade vävnader, något som man menar kan ledan till utvecklingen av transplanterar bio-printade organ.

Aspect Biosystems teknik går ut på att man producerar i ett material som består av levande celler förslutna i en vattenbaserad gel. Med denna gel bygger man sedan sin vävnad lager för lager. Strukturen placeras sedan i en inkubator där den får utvecklas till en vävnad med biologiska funktioner.

Behovet av alternativa metoder för att testa läkemedel blir allt viktigare och det handlar inte bara om en önskan att undvika djurförsök. Många läkemedel går inte att testa på djur, utan att ge inkonsekventa eller felaktiga resultat. Att kunna 3d-printa mänsklig vävnad har både potential att ge bättre resultat och undvika användningen av djur. Samtidigt kan man reducera kostnaderna för tester. Men företaget har även andra planer än att testa läkemedel.

– Vår affärsidé är att först plocka den lågt hängande frukten som läkemedelstester är, säger medgrundaren Konrad Walus. I framtiden ser vi på möjligheter inom personaliserad medicin och ännu längre fram kanske implanterbara strukturer. Dessa är inte nödvändigtvis hela organ, utan delar av organ.

Tekniken kan också användas för att 3d-printa vävnad baserat på cellmaterial från en specifik patient. På så sätt går det att testa om ett visst läkemedel ger farliga bieffekter eller hitta den mest effektiva behandlingen för en specifik patient.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: