De 3d-printar mänsklig vävnad för läkemedelstester

aspect_biosystems

Det Vancouverbaserade företaget Aspect Biosystems har utvecklat en 3d-printer för produktion av mänsklig vävnad med samma biologiska funktioner som hos en frisk människa. Syftet är att testa experimentella läkemedel på olika typer av 3d-printade vävnader, något som man menar kan ledan till utvecklingen av transplanterar bio-printade organ.

Aspect Biosystems teknik går ut på att man producerar i ett material som består av levande celler förslutna i en vattenbaserad gel. Med denna gel bygger man sedan sin vävnad lager för lager. Strukturen placeras sedan i en inkubator där den får utvecklas till en vävnad med biologiska funktioner.

Behovet av alternativa metoder för att testa läkemedel blir allt viktigare och det handlar inte bara om en önskan att undvika djurförsök. Många läkemedel går inte att testa på djur, utan att ge inkonsekventa eller felaktiga resultat. Att kunna 3d-printa mänsklig vävnad har både potential att ge bättre resultat och undvika användningen av djur. Samtidigt kan man reducera kostnaderna för tester. Men företaget har även andra planer än att testa läkemedel.

– Vår affärsidé är att först plocka den lågt hängande frukten som läkemedelstester är, säger medgrundaren Konrad Walus. I framtiden ser vi på möjligheter inom personaliserad medicin och ännu längre fram kanske implanterbara strukturer. Dessa är inte nödvändigtvis hela organ, utan delar av organ.

Tekniken kan också användas för att 3d-printa vävnad baserat på cellmaterial från en specifik patient. På så sätt går det att testa om ett visst läkemedel ger farliga bieffekter eller hitta den mest effektiva behandlingen för en specifik patient.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.