Stor potential i HPs första 3d-printer

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 oktober 2014

hp_multi_jet_fusion

Det har pratats vitt och brett om HPs kommande 3d-printsatsning, men nu är den här. HP Multi Jet Fusion bygger på företagets teknik inom inkjetsegmentet och ska enligt företaget vara upp till tio gånger så snabb som liknande industriella lösningar.

Produktionstekniken bakom Multi Jet Fusion bygger på att pulvermaterial läggs ut i lager i en byggkammare. Därefter ”printar” ett skrivhuvud en härdningsagent selektivt över de områden som ska härdas. Denna teknik känner vi till sedan tidigare. Men nu sker det intressanta, för HP kan även printa en detaljeringsagent (detailing agent) selektivt på områden i ett lager, vilket antingen förstärker härdningen eller försvagar den. Resultatet, menar HP, är att man kan förbättra ytjämnheten, alternativt förstärka och förbättra kanter på en komponent. Med HPs utbredda verksamhet i 2d-printvärlden går det självklart att få sin produktion i fyrfärg (CMYK). Varje lager härdas med termisk energi.

Enligt företaget ska tekniken ge en upplösning på ner till 21 mikron, mycket på grund av att företagets skrivhuvud kan ”printa” 30 miljoner droppar per sekund per tum pulvermaterial.

Utöver att kunna ”printa” härdnings- och detaljeringsvätska på materialet planerar HP andra material för att ge 3d-printade komponenter andra egenskaper. En sådan är fyrfärg. Andra idéer innefattar upplösning, friktion, textur, transparens, hållfasthet, elasticitet samt transparens. Hur detta ska se ut i praktiken är dock inte klart.

När det gäller material så vet vi i dagsläget att det initialt handlar om ett polymerbaserat pulvermaterial. Enligt HP finns det dock inga begränsningar och i framtiden ska det gå att använda både keram- och metallmaterial. Detta är något som man idag forskar på.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype