Lanseringsvåg från Stratasys – elva modeller på gång

stratasys_lanseringar_nov_2014

3d-printerleverantören Stratasys har ett helt batteri av lanseringar på gång inför Euromold-mässan i Frankfurt i slutet av november. Hela elva modeller samt material är på ingång.

Först ut är sex nya Polyjet-maskiner, bland annat ett antal modeller som passar för de mindre behoven. Det är välkommet för produktutvecklare som vill kunna producera i flera material i en och samma komponent, men som inte vill eller har ekonomisk möjlighet att investera i en större lösning. Stratasys fick tillgång till Polyjet-tekniken i och med förvärvet av franska Objet, som slutfördes för nästan exakt två år sedan. Objet har man sedan behållit som modellnamn för alla Polyjet-maskiner.

Nya Objet-lösningar är den kompakta Objet260 Connex1, Objet260 Connex2 och Objet260 Connex3. För mellanvolymsegmentet släpper man nya Objet350 Connex1, Objet350 Connex2 och Objet350 Connex3. Den tidigare släppta Objet500 finns sedan tidigare i två modeller, Connex1 och Connex2.

Lanseringen innefattar även helt nya och ultrakompakta Objet30 Prime, en maskin som klarar tolv olika material, inklusive gummiliknande material och biokompatibla material som MED610. Modellen klarar att producera i lager på ner till 36 mikron. Max byggstorlek ligger på 29,3 x 19,1 x 14,8 centimeter.

Objet Eden260VS är en vidareutveckling av Eden260V, men det är företagets första lösning med stöd för stödmaterial som kan lösas upp. Dessutom finns det en funktion som automatiskt avlägsnar stödmaterialet efter produktion. Max byggstorlek är på 25,4 x 25,14 x 20 centimeter.

På FDM-sidan kommer två nya modeller i Fortus-serien; Fortus 450mc och Fortus 380mc. Enligt Stratasys ska de båda modellerna vara upp till 20 procent kvickare jämfört med sina föregångare. En pekskärm ska underlätta för att göra produktionsinställningar under körning. 450mc riktar sig till företag med behov av prototypframställan i mellanstorlek och slutprodukter. 380mc är mer lämpad för högpresterande prototyper samt produktionsverktyg.

Stratasys släpper även ett nytt FDM-material – ULTEM 1010. Det är ett biokompatibelt material som ska kunna användas i produktion av föremål som kommer i kontakt med livsmedel. Enligt företaget ska materialet ha utmärkt resistens mot värme och kemikalier. Tänkta användningsområden är rymd & flyg, fordon, verktyg för livsmedelsproduktion och medicinsk teknik.

Publicerat av: 

Dela artikeln

3 kommentarer till “Lanseringsvåg från Stratasys – elva modeller på gång”
 1. Hans-Erik Svedin skriver:

  Intresserad av info samt priser

  1. Mattias Kristiansson skriver:

   Hej,

   Stratasys släpper vad jag vet inga priser förrän efter officiell lansering. Jag har dock kontaktat deras återförsäljare i Sverige om detta.

   Vänligast,
   Mattias Kristiansson (redaktör)

   1. Mattias Kristiansson skriver:

    När det gäller Stratasys nya FDM-maskiner så börjar dessa på 900 000 kr. Man kan kontakta Evald Ottosson, vd för den svenska återförsäljaren Protech, för mer info: evald.ottosson@protech.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.