Kortar ledtiderna för medicintekniska produkter

stratasys_worrell

Stratasys har inlett ett samarbete med en av USAs största produktutvecklare, Worrell, baserade i Minneapolis, Minnesota. Syftet med samarbetet är att utveckla produktionsmetoder för att 3d-printa formsprutningsverktyg för medicinsk teknik.

Worrel definierar detta som 3D IM, ett område som man arbetat med i flera år, i synnerhet för att ta fram formsprutade prototyper i samma material som slutprodukterna ska produceras i.

– Vi har sett att väldigt få använder 3d-print för formsprutning av medicintekniska applikationer och vi kommer att samarbeta med Worrell för att få ut kunskap om metoden, säger Nadav Sella, chef för området Manufacturing Tools hos Stratasys.

Det finns generellt två stora utmaningar för de som producerar medicintekniska applikationer med formsprutningsteknik. För det första är det dyrt att utveckla formsprutningsverktyg och för det andra finns det ett tufft regelverk som man ska ta sig igenom. Med traditionell teknik måste du göra ett nytt verktyg för varje iteration i produktutvecklingen.

I dag använder Worrell polyjetbaserad teknik för att ta fram formsprutningsverktyg. Därmed kan de också använda exakt samma material som de serietillverkade produkterna består av.

– Tidigare hade vi ledtider på omkring åtta veckor på en produkt, säger Kai Worrell, vd för Worrell. I dag kan vi utföra samma process på runt en dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: