Kortar ledtiderna för medicintekniska produkter

stratasys_worrell

Stratasys har inlett ett samarbete med en av USAs största produktutvecklare, Worrell, baserade i Minneapolis, Minnesota. Syftet med samarbetet är att utveckla produktionsmetoder för att 3d-printa formsprutningsverktyg för medicinsk teknik.

Worrel definierar detta som 3D IM, ett område som man arbetat med i flera år, i synnerhet för att ta fram formsprutade prototyper i samma material som slutprodukterna ska produceras i.

– Vi har sett att väldigt få använder 3d-print för formsprutning av medicintekniska applikationer och vi kommer att samarbeta med Worrell för att få ut kunskap om metoden, säger Nadav Sella, chef för området Manufacturing Tools hos Stratasys.

Det finns generellt två stora utmaningar för de som producerar medicintekniska applikationer med formsprutningsteknik. För det första är det dyrt att utveckla formsprutningsverktyg och för det andra finns det ett tufft regelverk som man ska ta sig igenom. Med traditionell teknik måste du göra ett nytt verktyg för varje iteration i produktutvecklingen.

I dag använder Worrell polyjetbaserad teknik för att ta fram formsprutningsverktyg. Därmed kan de också använda exakt samma material som de serietillverkade produkterna består av.

– Tidigare hade vi ledtider på omkring åtta veckor på en produkt, säger Kai Worrell, vd för Worrell. I dag kan vi utföra samma process på runt en dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: