Crane Pumps testar 3d-printade komponenter innan de gjuts

crane_pumps

Den amerikanska pumptillverkaren Crane Pumps and Systems har de senaste tio åren använt 3d-print för att effektivisera sin produktutveckling. Men med tiden har de blivit allt mer medvetna om att deras utrustning, en Z Corp 310 baserad på så kallad pulverbäddsteknik, inte klarar mycket mer än skisser och prototyper.

Företagets ingenjörer började därför leta efter en utrustning som man kunde använda för att dels validera konstruktioner, dels producera gjutningsbara modeller. Andra krav var att utrustningen kunde producera vattentäta delar i hög upplösning.

Företaget fastnade för Ultra 3SP, en mindre version av leverantören Envisiontecs större maskin Xede. Envisiontecs produktionsteknik påminner om SLA, med en ljuskälla som härdar en flytande polymer i ett ”kar” lager för lager.

Ett av de första projekten med den nya 3d-printern var en ny utformning av en existerande konstruktion, ett pumphjul som användes i en vattentät pump. Syftet var att förbättra effekten i pumpens hydraulik. För ändamålet använde man Envisiontecs material E-Denstone 3SP, ett material som klarar en upplösning i Z-led på 35 mikron.

Direkt efter att komponenten 3d-printats kunde man börja testa prestandan genom att montera den i pumpen, ett extremt viktigt led i optimeringen av pumpens funktion.

Totalt gjorde man fem iterationer på en månad. Vanligtvis tar en iteration en vecka om man skulle använt en extern leverantör, men nu kunde man få ut en per dag. Efter flera skarpa tester skickades plastkomponenten till företagets gjuteri där man producerade en gjutform i sand för att därefter gjuta i metall. Efter en vecka hade ingenjörerna på företaget en färdig slutkomponent i sin hand.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kreativt golv ger sken av norr

Med inspiration av norrsken skapade den spanska arkitekten och designern Patricia Urquiola ett golv, dekorerat genom 3d-teknik, inför BMW:s utställning ”Progressive Luxury meet Creative Excellence”. 

Publicerat av: 

Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Vill du 3d-skanna direkt med din mobiltelefon? Nu har forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Publicerat av: 

Ny 3d-skrivare ska förfina smyckena

Solidscape har som mål att hälften av all smyckestillverkning i världen ska baseras på 3d-utskrifter. Nu lanserar de 3d-skrivaren SolidscapeDL, som ett steg i rätt riktning.

Publicerat av: 

Acron växlar upp med nytt förvärv

Acron, den Anderstorpsbaserade servicebyrån inom additiv tillverkning, förvärvar nu konsultbyrån Plastic Engineering Scandinavia AB. – Det här är ett viktigt steg framåt för oss, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Grow: ”Prototyper är en självklarhet”

Tata Steel och svenska designbyrån Grow tog hem pris i designtävlingen Dieline Awards. – Med 3d-print kan man komma väldigt nära hur den riktiga produkten kommer se ut på detaljnivå, säger Kim Onchoi-Stenmark från designbyrån Grow.

Publicerat av: 

Munstycke ska mata pellets på nolltid

Massive Dimension lanserar munstycke för pellets. Enligt tillverkaren kommer användaren kunna skriva ut en mycket större mängd material åt gången, i jämförelse med de vanliga FDM och FFF-munstyckena.

Publicerat av: