Crane Pumps testar 3d-printade komponenter innan de gjuts

crane_pumps

Den amerikanska pumptillverkaren Crane Pumps and Systems har de senaste tio åren använt 3d-print för att effektivisera sin produktutveckling. Men med tiden har de blivit allt mer medvetna om att deras utrustning, en Z Corp 310 baserad på så kallad pulverbäddsteknik, inte klarar mycket mer än skisser och prototyper.

Företagets ingenjörer började därför leta efter en utrustning som man kunde använda för att dels validera konstruktioner, dels producera gjutningsbara modeller. Andra krav var att utrustningen kunde producera vattentäta delar i hög upplösning.

Företaget fastnade för Ultra 3SP, en mindre version av leverantören Envisiontecs större maskin Xede. Envisiontecs produktionsteknik påminner om SLA, med en ljuskälla som härdar en flytande polymer i ett ”kar” lager för lager.

Ett av de första projekten med den nya 3d-printern var en ny utformning av en existerande konstruktion, ett pumphjul som användes i en vattentät pump. Syftet var att förbättra effekten i pumpens hydraulik. För ändamålet använde man Envisiontecs material E-Denstone 3SP, ett material som klarar en upplösning i Z-led på 35 mikron.

Direkt efter att komponenten 3d-printats kunde man börja testa prestandan genom att montera den i pumpen, ett extremt viktigt led i optimeringen av pumpens funktion.

Totalt gjorde man fem iterationer på en månad. Vanligtvis tar en iteration en vecka om man skulle använt en extern leverantör, men nu kunde man få ut en per dag. Efter flera skarpa tester skickades plastkomponenten till företagets gjuteri där man producerade en gjutform i sand för att därefter gjuta i metall. Efter en vecka hade ingenjörerna på företaget en färdig slutkomponent i sin hand.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: 

Damvig: ”Stort intresse överlag”

Den danska servicebyrån Damvig var på plats i Malmö under Plastteknik Nordic den 8–9 maj. I montern visade de upp olika exempel på produkter som de kan erbjuda sina kunder att få printade.

Publicerat av: