Crane Pumps testar 3d-printade komponenter innan de gjuts

crane_pumps

Den amerikanska pumptillverkaren Crane Pumps and Systems har de senaste tio åren använt 3d-print för att effektivisera sin produktutveckling. Men med tiden har de blivit allt mer medvetna om att deras utrustning, en Z Corp 310 baserad på så kallad pulverbäddsteknik, inte klarar mycket mer än skisser och prototyper.

Företagets ingenjörer började därför leta efter en utrustning som man kunde använda för att dels validera konstruktioner, dels producera gjutningsbara modeller. Andra krav var att utrustningen kunde producera vattentäta delar i hög upplösning.

Företaget fastnade för Ultra 3SP, en mindre version av leverantören Envisiontecs större maskin Xede. Envisiontecs produktionsteknik påminner om SLA, med en ljuskälla som härdar en flytande polymer i ett ”kar” lager för lager.

Ett av de första projekten med den nya 3d-printern var en ny utformning av en existerande konstruktion, ett pumphjul som användes i en vattentät pump. Syftet var att förbättra effekten i pumpens hydraulik. För ändamålet använde man Envisiontecs material E-Denstone 3SP, ett material som klarar en upplösning i Z-led på 35 mikron.

Direkt efter att komponenten 3d-printats kunde man börja testa prestandan genom att montera den i pumpen, ett extremt viktigt led i optimeringen av pumpens funktion.

Totalt gjorde man fem iterationer på en månad. Vanligtvis tar en iteration en vecka om man skulle använt en extern leverantör, men nu kunde man få ut en per dag. Efter flera skarpa tester skickades plastkomponenten till företagets gjuteri där man producerade en gjutform i sand för att därefter gjuta i metall. Efter en vecka hade ingenjörerna på företaget en färdig slutkomponent i sin hand.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: