Enligt ryska forskare kommer världens första fungerande organ att kunna produceras med 3d-printteknik nästa år. Då handlar det om en sköldkörtel, men redan 2018 räknar man med att kunna ta fram en njure.
Det forskarteam som ligger bakom arbetet återfinns på 3D Bioprinting Solutions, ett labb som är en del av Skolkovo Innovation Center utanför Moskva.
Själva byggmaterialet i den sköldkörtel som nu är under utveckling är stamceller från möss. Det är också en mus som kommer att få en 3d-printad sköldkörtel inopererad efter att djurets egen sköldkörtelfunktion stängts av.
De stamceller som används extraheras från fettvävnad och ska kunna användas för en rad andra ändamål, menar de ryska forskarteamet. Stamcellerna placeras i en vattenbaserad gel och laddas i en särskild ”bio-3d-printer” där man kan bygga med materialet lager för lager.
Den ryska utrustningen är inte den första i världen, det finns ett dussintal andra modeller. Däremot menar forskarna att tekniken är unik i det att den har stöd för alla kända produktionsmetoder inom så kallad ”bio-printing”.