Så restaurerar man en Porsche-klassiker

porsche

Gillar du samlarbilar vet du också att det är svårt att hitta reservdelar. Tyska 3d-printerleverantören Voxeljet har deltagit i ett projekt där man tagit fram komponenter till tre Porsche-klassiker – 550 Spider, 904 och 356 Carrera.

Att ta fram delar till gamla bilar är en komplex process. Ofta finns det inga ritningar kvar och det enda man då kan förlita sig till är 3d-scanning. Det kräver i sin tur en högupplöst (läs: dyr) utrustning som kan kostar flera hundratusen kronor.

I fallet med de tre Porsche-bilarna återskapade man ett topplock i aluminium. Första steget var att scanna alla de komponenter som ingår i topplocket och få in dem i ett CAD-program som separata objekt. I nästa steg överfördes objekten till funktionella modeller.

Efter denna geometriska rekonstruktion producerades sandgjutformar i en 3d-printer. Detta gjordes vid Voxeljets servicecenter i Friedberg, Tyskland, där man har stor erfarenhet av projekt från fordonsindustrin.

Själva gjutningen utfördes av tyska Rauleder & Rudolf, specialiserade på gjutning av unika komponenter. Efter gjutning behandlades komponenterna med HIP, het isostatisk pressning, en metod för att förbättra mekaniska egenskaper och bli av med inre porositet. Slutligen värmebehandlades alla komponenter för att ytterligare förbättra hållfasthet och styrka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: