Affärer och 3d-print i fokus på Subcontractor

elmia_subcontractor_2014

Elmia Subcontractor 2014 har präglats av en positiv stämning i alla led och mängder av givande möten. Många betydande affärer har gjorts på mässan, många av dem också utställare emellan.

Sveriges nya närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s) var mässans öppningstalare. Han betonade vikten av en större export, innovationer och satsningar för en starkare framtid.

– Elmia Subcontractor har en jättestor betydelse för industrin, säger Mikael Damberg. Det är här underleverantörerna får koll på marknaden, men det är också här som diskussionerna om industrins nästa steg förs. Nu måste vi fundera på hur vi tar taktpinnen för att utveckla nästa generations industri.

På mässan arrangerades även en stor konferens om 3d-print och en av världens största auktoriteter på området, amerikanen Terry Wohlers, från Wohlers Associates, var huvudtalare.

– Jag blev mycket imponerad av Elmia Subcontractor. En välorganiserad och välbesökt mässa som jag tror är mycket viktig och givande för den svenska industrin. Jag hoppas att jag kan komma tillbaka nästa år, säger Terry Wohlers.

Förutom fokus på 3d-print har mässans satsning Subcontractor InnoDex, som i år arrangerats för andra gången, visat att den är här för att stanna. Många designer, konstruktörer och produktutvecklare har kommit till mässan särskilt för att besöka InnoDex-arenan och dess utställningar och seminarier.

– Jag tycker att det är jättehäftigt. En sådan här arena kan kläcka mycket nya idéer och få upp ögonen för ny teknik. Den får en att tänka i lite andra banor och inte vara så inlåst i vad som egentligen går att göra industriellt, säger Petter Lithén, konstruktör Nufotec Design.

Under fredagen fanns bland andra Teslas Skandinavien-chef Peter Bardenfleth-Hansen på plats med ett team för att sourca underleverantörer till världens just nu snabbast växande fordonstillverkare. Även ryska biljätten AvtoVAZ fanns på plats. Inköpsdirektör Erik Barenthein höll ett uppskattat anförande om möjligheterna för svenska underleverantörer i Ryssland och passade samtidigt på att besöka flera utställare på mässan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: