Kraftigt förbättrad byggvolym i 3D Systems nya metallmaskin

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 november 2014
Vi ser att många företag har saknat den större byggytan och många har behov av att få upp byggstorleken på sina produktioner, , säger Ulf Qviberg, vd för 3D Center, som är 3D Systems svenska återförsäljare.
Vi ser att många företag har saknat den större byggytan och många har behov av att få upp byggstorleken på sina produktioner, säger Ulf Qviberg, vd för 3D Center, som är en av 3D Systems svenska återförsäljare.

3D Systems har flera intressanta nyheter på gång inför den stora mässan Euromold som hålls i Frankfurt nästa vecka. En av de stora nyheterna är en ny lösning för metallproduktion och en storebror till ProX 300.

Nya modellen ProX 400 har en byggvolym på 500 x 500 x 500 millimeter och ska klara att producera metallkomponenter med hög densitet och exceptionell ytfinish, menar företaget.

När maskinen släpps ska den klara över ett dussin olika legeringar, inklusive rostfritt stål, aluminium, kobolt-krom, titan och verktygsstål. Den är också utrustad med dubbel laser vilket ska förbättra produktionskapaciteten.

– Intresset för denna lösning är mycket stort i Sverige, säger Ulf Qviberg, vd för 3D Center, som är en av 3D Systems svenska återförsäljare, den andra är Solidmakarna. Vi ser att många företag har saknat den större byggytan och många har behov av att få upp byggstorleken på sina produktioner. Den största byggytan idag i vår portfölj är 250 x 250 x 300 millimeter, den som finns i ProX 300. ProX 400 har åtta gånger större byggyta och fyra gånger större byggplatta.

– Men det mest intressanta med vår metallmaskin är att den är helt öppen, säger Ulf Qviberg. Alla parametrar och inställningar går att arbeta med. Det innebär att det antal metaller du kan använda är obegränsat. Du behöver bara experimentera med parametrarna.

På gång är även ProX 500 Plus, en sintringsmaskin (SLS) för plastbaserad produktion. Förutom nya material ska modellen även ge högre upplösning och bättre prestanda.

Plus-modellen bygger vidare på ProX 500 som 3D Systems släppte på förra årets Euromold. De nya material som maskinen hanterar är DuraForm ProX GF, en polyamid med

Med lanseringen av ProX 500 Plus kommer det tre nya material. Först ut är DuraForm ProX GF , en glasfiberförstärkt nylon som ska klara höga temperaturer. Typiska användningsområden är fordons- och flygindustri. DuraForm ProX AF+ är en aluminiumförstärkt nylon särskilt framtagen för jiggar, fixturer och komponenter i fordon. Även detta material är värmetåligt och ger ett visuellt intryck som påminner och gjuten aluminium.

DuraForm ProX EX är ett flexibelt material för applikationer som snäppfästen, komponenter med tunna väggar och fina detaljer.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage