Multimaterialteknik med fler val för kunden

John Wimark, Signcom, ansvarar för den svenska försäljningen av Stratasys polyjetbaserade maskiner.

John Wimark, Signcom, ansvarar för den svenska försäljningen av Stratasys polyjetbaserade maskiner.

EUROMOLD: Stratasys har två tydliga teknikområden – FDM-maskinerna och de polyjetbaserade maskiner som man fick i och med förvärvet av Objet. John Wimark, försäljningsansvarig hos Signcom, som säljer Stratasys polyjetteknik i Sverige, hade många nyheter att berätta om när 3dp besökte Stratasys monter på Euromold.

Ny i mellanserien av Stratasys Eden-maskiner är Eden260 VS, där S:et står för soluble. Det innebär att stödmaterialet kan avlägsnas i vatten blandat med akustiksoda. Processen är mer automatiserad i det att du kan köpa en tvätt där du lägger i dina komponenter. Räkna med att det tar 5-6 timmar att tvätta bort stödmaterialet i denna process.

Connex-serien med modellerna 260, 350 och 500 har delats upp i tre olika versioner. Dessa har alla olika egenskaper när det gäller materialanvändning och färgutskrift. Det ska göra det enklare för kunden att hitta sin specifika lösning. Version 1 klarar upp till tre olika material. Version 2 klarar utöver tre olika material även Stratasys digitala material, det vill säga de material som blandas under skrivprocessen. Version 3 är flaggskeppsversionen och klarar allt som 1 och 2, men här går det även att skriva ut i färg. Nytt är även ett externt materialkabinett med åtta materialplatser.

På benchtopsidan har det också tillkommit flera nyheter. Objet 30 Prime har fått större flexibilitet när det gäller materialval. Nu går det även att skriva ut med de mjuka Tango-materialen som finns i olika kulörer. Med610 är ett biokompatibelt material och är godkänt för att kunna användas temporärt på människor, till exempel för hörapparater.

En glad överraskning för alla som går i investeringstankar är att företaget nu justerar priserna på benchtop-maskinerna. Vad vi förstår handlar det om en rejäl sänkning.

Stratasys har också en hel avdelning som är specialiserade på dentalområdet, både i fråga om maskinvara, material och applikationsutveckling.

– Dental är ett mycket intressant område för oss, säger John Wimark. Idag går det lättare att ta fram ortodontiska produkter och modeller, men många är osäkra på tekniken. Här är vår strategi att sälja en komplett process. Denna innefattar förutom maskinen, tvättutrustning, mjukvara, installation och utbildning. Nrä vi går därifrån ska kunden vara ”up and running”. I förlängningen har vi flera former av serviceavtal.

– Vi har två dedikerade dentalmaskiner i portföljen, säger John Wimark.. 30 Ortodesk är en skrivbordsmodell, medan 260 Dental Advantage, med samma byggvolym som Objet 260, samtidigt som den är något kvickare än 30-modellen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.