Mer fokus på slutprodukter på 3dp-event

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 3 december 2014

main_img_am_dagen

Den 3 december anordnade 3dp konferensen AM-Dagen för andra gången. Konferensen hölls på Kistamässan i Stockholm och Olaf Diegel, som är professor på Lunds Tekniska Högskola, inledde dagen med ett keynote-anförande.

Olaf Diegel konstaterade att 3d-printning aldrig kommer att ersätta traditionell tillverkning. Det är en kompletterande teknik som tar hand om de riktigt komplicerade produkterna.

Diegel visade bland annat en ölöppnare som skapats av ett 10 gram stort aluminiumblock. Ur blocket kan man fräsa fram en öppnare som väger fyra gram. Men genom att producera den imed 3d-printteknik kommer vikten ner i under ett gram. Då har den förvandlats från ett gjutet block till en fackverkskonstruktion, ungefär som i en byggkran.

Professorn visade olika typer av produkter och konkluderade att ju mer massiva produkterna är, ju bättre är förutsättningarna att få högre kvalitet och betydligt lägre pris genom att gjuta eller fräsa. Men ju mer komplex konstruktionen är, desto klokare är det att från grunden konstruera  för och producera med 3d-print. I den tredimensionella konstruktionen kan du få ner vikt och lägga in ytterligare funktioner, som till exempel en kylkanal som går runt ett rör, genom vilket en massa förflyttas.

Tryck on-demand
Tetra Pak har 800 000 olika reservdelar. Kan de printa dem vid behov så är mycket vunnet.Olaf Diegel har byggt ett lättvikts modellflyg som bara har 0,6 mm tjocka vingar, med ett fackverk i mitten. Det består av bara fyra delar när det ska sättas ihop. Sedan sätter du in elektroniken och har verkligt låg vikt. Samma princip kan på sikt tillämpas för vanliga flygplansvingar. En mycket lättare vinge kan vara starkare – trots att stora delar av den är ihålig – eftersom den samtidigt väger mindre totalt sett.
I Australien har de lyckats skapa en ljuddämpare som med sin struktur dämpar ljudet så mycket att den kan användas på ett gevär där skytten inte behöver hörselskydd. Den går nu i serieproduktion och säljs till både det australiensiska och kanadensiska försvaret. Detta var dagens enda försvarsrelaterade ämne. Annars verkar det – vilket också syns i deltagarlistan – som att det just inom försvaret finns många hemliga projekt som involverar tekniken.

Inom sjukvården har 3d-print många tillämpningar. Ett bra exempel är titandelar som anpassas som ett stöd vid benbrott. Tidigare har man behövt göra om operationen ett par gånger under personens livstid, men med de nya materialen, som växer in i benet, ska det räcka med en operation. I Sydafrika arbetar Ivan Owen och Richard Van As med ett Open Source-projekt, där proteser av händer skapas för barn.

Orealistiskt att trycka hemma
För många produkter är 90 procent av kostnaden logistik. Med 3d-print har du istället ett lokalt ställe som producerar. Tanken att producera hemma är dock orealistisk, menar Olaf Diegel. Hemma används de för hobby och leksaker. Det är osannolikt att man någonsin kommer att producera något vettigt hemma. Men produktionsställen lokalt är något som bland annat DHL tittar på.

3d-printning på nanonivå är ett mycket intressant område. Du gör produkter som är stora som hälften av ett mänskligt hår. Här kan du göra små robotar som går in i kroppen och angriper cancerceller. Man kan också trycka nya kroppsdelar med hjälp av dna från den egna kroppen. Cellerna fås att dela sig och efter sex veckor har man skapat den nya kroppsdelen. Detta är den snabbast växande delen inom 3d-print i dag, konkluderar Olaf Diegel.

Joakim Karlsson, doktorand på SP, gick igenom dagens material, både på metall- och på plastsidan. Han gav även en blick in i framtida material och vad vi kan förvänta oss bland annat inom så kallad bio printing – 3d-print av vävnad och organ.

Mats Falck på Umeå universitet är nu klar med den nationella agenda för additiv tillverkning som ska ligga till grund för vidare finansiering av olika 3d-printprojekt i landet. Han gav många intressanta inblickar i möjligheterna för 3d-print i svenska företag och i utbildningsväsende.

En nyhet för i år var en teknikpresentation från de fem leverantörerna Arcam, ExOne, EOS, Höganäs Digital Metal och 3D Center (3D Systems), som på vardera tio minuter förklarade hur deras maskiner för metallbaserad produktion fungerade. Ett lyckat inslag med högt tempo.

Lena Thorsson (på bild) från Exmet talade om amorfa metaller och funktionella material. Dessa ger egenskaper som inte går att få fram med annan teknik än 3d-print och utgör huvudfokus för Exmet, som är en unik svensk start-up.

De fyra utställarna 3d Center, 3DVerkstan, Materialise och Antonius Köster visade allt från komplexa metallkomponenter, till 3d-scanning och så kallad haptisk teknik för modellering och konstruktion.

Läs vidare

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

3dp.se har ny hemsida och logga

Från och med måndagen den 8 april kommer det att se lite annorlunda ut när du surfar in på 3dp.se. Hemsidan har fått en helt ny design med en grön färg och även en ny logga i form av ett printhuvud.
3DP-2024-1200x800

Wohlers Report: Kraftig ökning av AM i metall

Den stora årliga trendrapporten för additiv tillverkning och 3D-printing, Wohlers Report, har landat. Årets rapport visar bland annat att AM i metall ökade med 24,4 procent under förra året. 
Wohlers-Report-Graph-ver2

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi