Dubbla lasrar i Concept Laser M2

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 december 2014

concet_laser_euromold2014

EUROMOLD: Concept Lasers patenterade produktionsteknik laser cusing fick en rejäl uppgradering på årets Euromold. Uppdateringen visades i form av maskinen M2 som fått en rad nya funktioner.

M2:an har för det första fått en helt integrerad struktur. Det betyder inga externa komponenter för lasern och filtersystemet, vilket också gör lösningen mindre.

Det nya filtersystemet har fått ny form med större yta på filtret – från fyra till tjugo kvadratmeter. Den nya filtermodulen har dessutom fått fixerade rör och är nu helt integrerad i maskinen. Även livslängden på filtret har förbättrats, vilket gör filterbytena mindre frekventa.

Kanske mest intressant med M2-modellen är den nya lasern, eller rättare sagt, den dubbla lasern. Nu sitter det antingen två 200-watts-enheter eller om man så behöver, 400-watts-lasrar. Enligt Concept Lasers tester har man kunnat öka produktiviteten med upp till 80 procent med den dubbla lasertekniken.

Man har även sett över exponeringsstrategin och använder nu något som kallas segmenterad exponering. Högre laserkraft ger vanligtvis en råare ytfinish, men Concept Laser har byggt in stöd för att kunna kontrollera densitet och ytkvalitet var för sig. Det är användbart då du kanske både har överhäng och områden som kräver extra hög densitet i en och samma komponent. Dessutom bidrar exponeringsstrategin till bättre kvalitet och bygghastighet.

I samband med lanseringen av nya M2 har Concept Laser även certifierat två nya material. För komponenter med hög temperaturtålighet går det nu att använda Inconel 625. Materialet är främst tänkt att användas för produktion av komnponenter som sitter i turbiner med hög termisk stress i temperaturer upp till 1000 grader. Det andra materialet är rostfritt stål, 17-4 PH. Det är ett material som kan härdas och därmed göras mer motståndskraftigt mot slitage, mekanisk påverkan och rost. 17-4 PH är framtaget för användning i Mlab cusing R, M1 cusing och M2.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype