Så håller Solidworks jämna steg med utvecklingen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 9 december 2014

solidworks_interview

INTERVJU: Dassault Systèmes är jämte Autodesk en av de större programvaruleverantörerna inom CAD- och CAM-området. Det är främst dotterbolaget Solidworks och deras verktygslåda som är mest relevant för konstruktion och tillverkning. 3dp.se har pratat med Gian Paolo Bassi, forsknings- och utvecklingschef på Solidworks, om företagets syn på 3d-printtekniken och vad programvaruleverantörernas roll är i 3d-printutvecklingen.

Berätta om företaget och de programvarulösningar som ni har för tillverkning och konstruktion.

– Dassault Systèmes och Solidworks strategi är att fokusera på själva den digitala produktionen. Det handlar om allt från digitalisering, design och hantering av digitala konstruktioner med målet att kunna ta fram bättre slutprodukter, även ur ett miljöperspektiv.

– Vi har verktyg för allt från att utveckla vardagsföremål till läkemedelstillverkning på molekylär nivå och vi är även verksamma inom områden som geologi och geografi.

Vilka fördelar ser ni med 3d-printtekniken?

– 3d-print är en teknik som befriar konstruktören eller industridesignern från den traditionella tillverkningens fysiska begränsningar. Sedan finns det ingen designer i världen, oavsett vertikal, som kan skapa en produkt helt fritt från ramar. Vi är alltid låsta till tillverkningsmetoden, vilken skala produktionen är på och vad produktionskostnaderna är.

– För många entreprenörer innebär 3d-print också kortare time to market. Det är en ren och skär revolution. Du kan äntra marknaden med en ny produkt till en minimal kostnad även om det är små volymer du säljer. Om det stor efterfrågan på produkten kan du därefter välja traditionell tillverkning.

– Den andra fördelen är flexibiliteten, det finns i princip ingen form som inte kan tillverkas. Vi ser därför många skräddarsydda produkter. Men vi menar att designverktygen måste ligga mycket mer hos konsumenten. Vi vill att alla ska ha tillgång till dessa verktyg och vi ser denna utveckling som ett slags demokratisering av 3d-printtekniken.

Vad gör ni själva för att påverka utvecklingen inom 3d-print?

– Flera saker. Bland de viktigare är att vi sponsrar något som heter Fab Foundation. Det är ett icke vinstdrivande nätverk som dragits igång av MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. Målet med Fab Foundation är att alla ska kunna formge och tillverka föremål. Det finns så kallade FabLabs över hela världen, i olika organisationer och i olika skepnader. Det fina med FabLabs är att man även skapar arbetstillfällen.

– På ett av de större FabLab-eventen, i Barcelona, deltog över 10 000 personer. Även stadens borgmästare var där och enligt honom kommer Barcelona år 2020 att kunna tillverka allt de behöver med 3d-print. Det är så klart ett väldigt djärvt uttalande, men det stimulerar innovationskraften.

– I början av 2014 lanserades den första 3d-printern för kolfiberproduktion, MarkForged Mark One, på vårt stora globala event, Solidworks World. Maskinen är utvecklad av Gregory Mark på MIT. Med Mark One går det att optimera användningen av kolfiber som är ett dyrt material. Dessutom går det att producera komponenter som inte går att ta fram med fräsning till exempel. Det är viktigt inom områden som aerospace. Kompositer är dyra, men med 3d-print kan du optimera materialanvändningen.

Vilka applikationsområden ser ni som mest intressanta?

– Medicinsk teknik kommer gagnas mest, i synnerhet implantat. Även dental har stor tillväxtpotential, eftersom allt kan skräddarsys och det går att minska produktionskostnaden. Idag tillverkas många dentalimplantat med subtraktiv produktion, vilket innebär vissa begränsningar i produktionen.

– Konsument-marknaden är intressant. Jag tror att stora butikskedjor och varumärken som Walmart, Staples, Target och Adidas kommer att kunna skräddarsy produkter inom en mycket snar framtid.

Vilka är de största utmaningarna för er som programvaruföretag att hålla jämna steg med utvecklingen inom 3d-print – hur ser ni till att era verktyg stödjer 3d-printproduktion?

– Det finns två stora utmaningar här. Det första handlar om att mentalt kunna frigöra sig från programvara som framtagits för subtraktiv teknik. Här vill vi integrera nya funktioner i våra program som kringgår begränsningarna i subtraktiv produktion.

– Det andra handlar om hur vi kan stödja 3d-printproduktion i hybridmaterial. Här finns det stora möjligheter med 3d-print som legeringar och kompositer. Det måste finnas stöd för dessa intelligenta och funktionella material. Men som användare måste du ha CAD-verktyg som stödjer denna typ av produktion. Idag stödjer CAD-program främst homogena material, så vi har en hel del arbete kvar att göra, avslutar Gian Paolo Bassi.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage