Priset en flaskhals för 3d-printinvesteringarna

FOTO: IStockphoto.com

FOTO: IStockphoto.com

Under andra kvartalet i år genomförde det amerikanska analysföretaget Gartner en global undersökning för att avgöra hur investeringsviljan ser ut på 3d-printsidan. Resultatet visar bland annat att det är inköpspris och relaterade kostnader som gör att investeringarna dröjer.

Totalt deltog 330 personer från företag med minst 100 anställda i undersökningen. Av dessa angav 60 procent att den största orsaken till att investeringarna i 3d-printtekniken låter vänta på sig är relaterade till de initiala startkostnaderna.

– Många branscher tilltalas av tekniken, många har redan kommit igång, säger Peter Basiliere på Gartner. Men för många är kostnaden bekymmersam. 3d-printerleverantörerna måste arbeta närmare sina kunder för att kunna identifiera potentiella områden där tekniken kan användas. De måste också förbättra ration mellan kostnad och nytta hos sina lösningar. De företag som inte vill dra på sig för höga kostnader gör bäst i att samarbeta nära en lokal servicebyrå.

Undersökningen visade också att de främsta användningsområdena för 3d-print är prototyper, produktutveckling och produktinnovationer. Men många använder också 3d-print för ren produktion av slutprodukter.

53 procent av de som deltog i undersökningen visade att de med störst inflytande över investeringsprocessen är chefer inom tillverkning eller FoU. Vd:ar och tekniska chefer är alltså inte de huvudsakliga beslutsfattarna när det gäller företagens 3d-printstrategier.

– Ett intressant fynd var att de medverkande kunde se att genom att använda 3d-printteknik kunde företaget sänka kostnaderna för existerande processer, i synnerhet inom forskning och produktutveckling. Det innebär att man även kunde sänka kostnaden för de slutprodukter man producerar med mellan 4,1–4,3 procent.

När det gäller val av 3d-printer så svarade 37 procent att de listade kvaliteten på komponenterna som den viktigaste faktorn i beslutsprocessen. 28 procent menar att inköpspriset är viktigast.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.