Smålands Stålgjuteri konkurrerar med 3d-printade gjutformar

Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.

Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.

3DP I SVERIGE: Smålands Stålgjuteri i Eksjö drivs av bröderna Per, Leif och Sven Ytterell, med Per Ytterell som vd. Här tillverkar och konstruerar man stålgjutgods och legerat järn. Man hanterar produktion från några hundra gram upp till 500 kilo inom en rad olika inriktningar, som pumpar, entreprenadmaskiner med mera.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har man använt 3d-printteknik för att producera gjutformar och kärnor i sand. Dessa blir underlag för både prototyper, enstyckstillverkning och serieproduktion.

– 3d-print har blivit mode på samma sätt som ISO till exempel, säger Per Ytterell. Det såg vi inte minst på Elmia Subcontractor nu i år. Som lekman så blandar många ihop olika begrepp när man pratar om 3d-print. Några menar plast, andra metall. Det vi menar är att vi kan 3d-printa gjutformar i sand, utan att använda modeller, för att sedan gjuta styckena direkt.

Så använder man tekniken
Allt underlag på det som ska gjutas bearbetas digitalt och därefter skickas beställningen till 3d-printerleverantören ExOnes servicecenter i Augsburg i Tyskland. Här printar man formarna, packar och skickar tillbaka. Från ExOne kan Smålands Stålgjuteri beställa kärna till befintligt form, bara form eller kärna och form. Detta dessutom i olika sandkvaliteter beroende på användningsområde.

– Det tar mellan två till tre veckor att få en sandform levererad från ExOne nere i Tyskland. Frakten skulle kunna gå fortare, men av kostnadsskäl lägger vi ihop flera beställningar i en frakt.

Varför 3d-print?
De främsta fördelarna som Smålands Stålgjuteri ser är att de kan producera mer komplexa detaljer. 3d-printtekniken gör det möjligt att ta fram former som de tekniker man har i huset inte rår på. Det finns också stora fördelar när det handlar om prototypframställan. Här kan en kund till exempel få flera prototyper med små variationer som sedan kan användas som beslutsunderlag. Allt utan modell eller kärnlåda.

– Ytterligare ett område är reservdelar, säger Per Ytterell. Många stora företag som Alfa Laval, Atlas Copco, Volvo och Scania har stora lager med gamla modeller för reservdelar. De har ett åtagande mot sina kunder om att kunna leverera dessa i många år. Med 3d-printtekniken kan man i princip kasta ut dessa modeller och ha ett digitalt lager istället.

Saknar flexibilitet
Samtidigt som Per Ytterell ibland saknar flexibiliteten i att ha en egen maskin, så är det inte ekonomiskt försvarbart i dagsläget. Men nästa år kommer man med största sannolikhet att få tillgång till en ExOne-maskin runt knuten.

– Swerea Swecast har ett samarbete med ExOne som innebär att företaget kommer att placera en av sina maskiner i Jönköping. Beroende på beläggningen i denna kommer vi att kunna korta våra leveranstider kraftigt, avslutar Per Ytterell.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: