Smålands Stålgjuteri konkurrerar med 3d-printade gjutformar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 11 december 2014
Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.
Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.

3DP I SVERIGE: Smålands Stålgjuteri i Eksjö drivs av bröderna Per, Leif och Sven Ytterell, med Per Ytterell som vd. Här tillverkar och konstruerar man stålgjutgods och legerat järn. Man hanterar produktion från några hundra gram upp till 500 kilo inom en rad olika inriktningar, som pumpar, entreprenadmaskiner med mera.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har man använt 3d-printteknik för att producera gjutformar och kärnor i sand. Dessa blir underlag för både prototyper, enstyckstillverkning och serieproduktion.

– 3d-print har blivit mode på samma sätt som ISO till exempel, säger Per Ytterell. Det såg vi inte minst på Elmia Subcontractor nu i år. Som lekman så blandar många ihop olika begrepp när man pratar om 3d-print. Några menar plast, andra metall. Det vi menar är att vi kan 3d-printa gjutformar i sand, utan att använda modeller, för att sedan gjuta styckena direkt.

Så använder man tekniken
Allt underlag på det som ska gjutas bearbetas digitalt och därefter skickas beställningen till 3d-printerleverantören ExOnes servicecenter i Augsburg i Tyskland. Här printar man formarna, packar och skickar tillbaka. Från ExOne kan Smålands Stålgjuteri beställa kärna till befintligt form, bara form eller kärna och form. Detta dessutom i olika sandkvaliteter beroende på användningsområde.

– Det tar mellan två till tre veckor att få en sandform levererad från ExOne nere i Tyskland. Frakten skulle kunna gå fortare, men av kostnadsskäl lägger vi ihop flera beställningar i en frakt.

Varför 3d-print?
De främsta fördelarna som Smålands Stålgjuteri ser är att de kan producera mer komplexa detaljer. 3d-printtekniken gör det möjligt att ta fram former som de tekniker man har i huset inte rår på. Det finns också stora fördelar när det handlar om prototypframställan. Här kan en kund till exempel få flera prototyper med små variationer som sedan kan användas som beslutsunderlag. Allt utan modell eller kärnlåda.

– Ytterligare ett område är reservdelar, säger Per Ytterell. Många stora företag som Alfa Laval, Atlas Copco, Volvo och Scania har stora lager med gamla modeller för reservdelar. De har ett åtagande mot sina kunder om att kunna leverera dessa i många år. Med 3d-printtekniken kan man i princip kasta ut dessa modeller och ha ett digitalt lager istället.

Saknar flexibilitet
Samtidigt som Per Ytterell ibland saknar flexibiliteten i att ha en egen maskin, så är det inte ekonomiskt försvarbart i dagsläget. Men nästa år kommer man med största sannolikhet att få tillgång till en ExOne-maskin runt knuten.

– Swerea Swecast har ett samarbete med ExOne som innebär att företaget kommer att placera en av sina maskiner i Jönköping. Beroende på beläggningen i denna kommer vi att kunna korta våra leveranstider kraftigt, avslutar Per Ytterell.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage