Smålands Stålgjuteri konkurrerar med 3d-printade gjutformar

Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.

Per Ytterell, vd, Smålands Stålgjuteri.

3DP I SVERIGE: Smålands Stålgjuteri i Eksjö drivs av bröderna Per, Leif och Sven Ytterell, med Per Ytterell som vd. Här tillverkar och konstruerar man stålgjutgods och legerat järn. Man hanterar produktion från några hundra gram upp till 500 kilo inom en rad olika inriktningar, som pumpar, entreprenadmaskiner med mera.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har man använt 3d-printteknik för att producera gjutformar och kärnor i sand. Dessa blir underlag för både prototyper, enstyckstillverkning och serieproduktion.

– 3d-print har blivit mode på samma sätt som ISO till exempel, säger Per Ytterell. Det såg vi inte minst på Elmia Subcontractor nu i år. Som lekman så blandar många ihop olika begrepp när man pratar om 3d-print. Några menar plast, andra metall. Det vi menar är att vi kan 3d-printa gjutformar i sand, utan att använda modeller, för att sedan gjuta styckena direkt.

Så använder man tekniken
Allt underlag på det som ska gjutas bearbetas digitalt och därefter skickas beställningen till 3d-printerleverantören ExOnes servicecenter i Augsburg i Tyskland. Här printar man formarna, packar och skickar tillbaka. Från ExOne kan Smålands Stålgjuteri beställa kärna till befintligt form, bara form eller kärna och form. Detta dessutom i olika sandkvaliteter beroende på användningsområde.

– Det tar mellan två till tre veckor att få en sandform levererad från ExOne nere i Tyskland. Frakten skulle kunna gå fortare, men av kostnadsskäl lägger vi ihop flera beställningar i en frakt.

Varför 3d-print?
De främsta fördelarna som Smålands Stålgjuteri ser är att de kan producera mer komplexa detaljer. 3d-printtekniken gör det möjligt att ta fram former som de tekniker man har i huset inte rår på. Det finns också stora fördelar när det handlar om prototypframställan. Här kan en kund till exempel få flera prototyper med små variationer som sedan kan användas som beslutsunderlag. Allt utan modell eller kärnlåda.

– Ytterligare ett område är reservdelar, säger Per Ytterell. Många stora företag som Alfa Laval, Atlas Copco, Volvo och Scania har stora lager med gamla modeller för reservdelar. De har ett åtagande mot sina kunder om att kunna leverera dessa i många år. Med 3d-printtekniken kan man i princip kasta ut dessa modeller och ha ett digitalt lager istället.

Saknar flexibilitet
Samtidigt som Per Ytterell ibland saknar flexibiliteten i att ha en egen maskin, så är det inte ekonomiskt försvarbart i dagsläget. Men nästa år kommer man med största sannolikhet att få tillgång till en ExOne-maskin runt knuten.

– Swerea Swecast har ett samarbete med ExOne som innebär att företaget kommer att placera en av sina maskiner i Jönköping. Beroende på beläggningen i denna kommer vi att kunna korta våra leveranstider kraftigt, avslutar Per Ytterell.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: