Workshop samlar landets forskare inom 3d-print

miun_workshop_2015

Den 14-15 januari genomfördes den första svenska workshopen för 3d-print för alla som är verksamma vid universitet och högskolor. Det var forskningscentret Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet som tog initiativet för att hitta nya samarbeten kring additiv tillverkning.

3d-print, eller additiv tillverkning, är en teknik som har väckt stor uppmärksamhet de senaste åren på många olika sätt. Mittuniversitetet och forskningscentret Sports Tech Research Centre, som varit verksamma inom området sedan år 2000, genomförde en nationell workshop i Åre med ett 30-tal deltagare från universitet och högskolor i hela landet.

–Syftet med workshopen på lite längre sikt är flera, först och främst så är det viktigt att forskare i Sverige får träffas för att få en större förståelse för vad som händer inom området i landet och hur vi skulle kunna samarbeta i framtida projekt, säger Lars-Erik Rännar, docent vid Sports Tech Research Centre och en av projektledarna för workshopen.

Workshopen inleddes med ett studiebesök för deltagarna i den labbmiljö för 3d-print som finns vid Sports Tech Research Centre i Östersund. Diskussioner om framtida forskningssamarbeten stod på agendan då det finns goda möjligheter att söka finansiering inom additiv tillverkning. Till exempel har Vinnova flera olika utlysningar där tekniken nämns speciellt och även inom ramen för Horizon2020 finns goda möjligheter till finansiering.

Det finns också tankar från arrangörernas sida om området additiv tillverkning nu är tillräckligt stort inom akademin för att starta en återkommande nationell konferens, antingen fokuserad på forskningspresentationer eller mer inriktad mot informella möten för att diskutera exempelvis forskningsutlysningar eller praktiska samarbeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: