Workshop samlar landets forskare inom 3d-print

miun_workshop_2015

Den 14-15 januari genomfördes den första svenska workshopen för 3d-print för alla som är verksamma vid universitet och högskolor. Det var forskningscentret Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet som tog initiativet för att hitta nya samarbeten kring additiv tillverkning.

3d-print, eller additiv tillverkning, är en teknik som har väckt stor uppmärksamhet de senaste åren på många olika sätt. Mittuniversitetet och forskningscentret Sports Tech Research Centre, som varit verksamma inom området sedan år 2000, genomförde en nationell workshop i Åre med ett 30-tal deltagare från universitet och högskolor i hela landet.

–Syftet med workshopen på lite längre sikt är flera, först och främst så är det viktigt att forskare i Sverige får träffas för att få en större förståelse för vad som händer inom området i landet och hur vi skulle kunna samarbeta i framtida projekt, säger Lars-Erik Rännar, docent vid Sports Tech Research Centre och en av projektledarna för workshopen.

Workshopen inleddes med ett studiebesök för deltagarna i den labbmiljö för 3d-print som finns vid Sports Tech Research Centre i Östersund. Diskussioner om framtida forskningssamarbeten stod på agendan då det finns goda möjligheter att söka finansiering inom additiv tillverkning. Till exempel har Vinnova flera olika utlysningar där tekniken nämns speciellt och även inom ramen för Horizon2020 finns goda möjligheter till finansiering.

Det finns också tankar från arrangörernas sida om området additiv tillverkning nu är tillräckligt stort inom akademin för att starta en återkommande nationell konferens, antingen fokuserad på forskningspresentationer eller mer inriktad mot informella möten för att diskutera exempelvis forskningsutlysningar eller praktiska samarbeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: